Jak na kriminalistické mikrostopy? S elektronovými mikroskopy!

11. leden 2016

Při vyšetřování trestného činu se vyšetřovatelé musí soustředit také na stopy, které nejsou jsou na první pohled viditelné. Co mezi tyto takzvané mikrostopy patří a jak se analyzují? To představili experti z pracoviště fyzikální chemie Kriminalistického ústavu v Praze.

„Mikrostopy jsou ty stopy, které pouhým oken nevidíme, a jsou nejen náročné na odběr, ale i na analýzu,“ uvedla specialistka Ivana Turková.

Kromě optických mikroskopů využívají pracovníci ústavu i elektronové mikroskopy a mikroanalýzy. Při analýze pod elektronovým mikroskopem je ale třeba vytvořit správnou hodnotu vakua.

„Na pracovišti fyzikální chemie využíváme v současnosti tři elektronové mikroskopy. Služebně nejstarší z přístrojů je využíván 24 hodin denně, analyzujeme na něm povýstřelové zplodiny.

Tyto zplodiny jsou ale jen jedny z mnoha, které se na pracovišti fyzikální chemie zkoumají.

„K těm další patří například termogenetické částice, které vznikají při aktivací airbagů,“ vysvětlila specialistka. „Například, když řidič z odcizeného vozidla uteče nebo je podnapilý, tehdy jsou dohledávány mikročástice z airbagů.“

Pracoviště se také zaměřuje na analýzu pigmentů, pomocí které lze odhalit třeba falzifikáty obrazů.

„V některých případech můžeme zjistit že vybraný pigment nekoresponduje s obdobím, kdy autor tvořil. Když máte originál, tak zjistíte že autor používal odlišné pigmenty,“ dodala Ivana Turková.

Více o tomto procesu řekl ředitel Kriminalistického ústavu v Praze Pavel Kolář. Ten popsal, jak tuto analýzu provádí nejnovější z elektronových mikroskopů.

„Iontový mikroskop nám umožňuje například řezat částice a nahlížet do jejich vnitřní struktury. Umožňuje také řezat povrchy, takže můžeme studovat, zda byl například na papír nanesen nejdříve tisk a pak na něj bylo psáno, nebo obráceně,“ objasnil možnosti moderních kriminalistických metod Pavel Kolář.

Zdroje: Phys.Org, ScienceDaily, NASA, New Scientist, Space.com, Science News, Centauri Dreams, Mashable

autoři: oci , , Dalibor Zíta
Spustit audio