Jaceňukovi mohou díky demisi vzrůst preference, myslí si ukrajinistka

12. duben 2016

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes předloží parlamentu svou demisi.

Začne tak sestavování nové vlády, která by podle prezidenta Petra Porošenka měla vzniknout do konce týdne. Stále reálnou možností ale zůstávají také předčasné volby.

„Myslím si, že Arsenij Jaceňuk byl obětním beránkem, který musí přijmout svou roli, aby vládní koalice s téměř stejnou koaliční smlouvou pokračovala i v dalším období,“ komentuje situaci ukrajinistka Lenka Víchová.

O dosavadním předsedovi parlamentu Volodymyru Hrojsmanovi se mluví jako o jeho nástupci. Je skutečně jediným kandidátem? „Zatím je. Včera se objevily informace, že se vzdal kandidatury, ale v noci se zase objevily informace, že to není úplně pravda, že tu kandidaturu přijímá. Všechno se ale samozřejmě může ještě změnit,“ říká Víchová.

Čtěte také

Podle ní ještě před dvěma měsíci přijímali Ukrajinci premiéra Jaceňuka velmi negativně a požadovali jeho odchod. „Ovšem po 2 měsících jednání a po jeho předvčerejším vystoupení o tom, že se sám vzdává funkce, se situace změnila. I komentáře jsou k němu mnohem laskavější, i lidé, a je velmi pravděpodobné, že Jaceňuk udělal správný krok, protože je velmi pravděpodobné, že mu začnou stoupat preference,“ predikuje Lenka Víchová.

Shrnutí situace kolem rezignace ukrajinského premiéra Jaceňuka a rozhovor s ukrajinistkou Lenkou Víchovou najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autor: bur
Spustit audio