Izrael slaví 70. výročí vyhlášení nezávislosti. Každý rok je to jindy

19. duben 2018

Izrael byl založen 14. května, kolem tohoto data by se měla přestěhovat americká ambasáda z Tel Avivu do Jeruzaléma, jak nedávno potvrdil americký prezident Donald Trump. Vznik státu se ale slaví už 18. dubna.

„Izrael obnovil prastarou tradici židovské státnosti a napojil se na všechny důležité tradice, včetně starých židovských svátků. Bylo třeba, aby s nimi korespondovaly i ty novodobé, a proto jsou zahrnuty v hebrejském lunárním kalendáři. Jejich data se proto vůči tomu gregoriánskému pohybují,“ vysvětluje zpravodaj České televize Jakub Szánto.

Čtěte takéIzraelský premiér Benjamin Netanjahu si v Evropě vybírá špatné přátele

Oslavám předchází svátek Jom ha-zikaron, kdy se vzpomíná na oběti válek a teroristických útoků. Od druhého dne, který začal včerejším západem slunce, se naopak slaví. Konají se vojenské přehlídky a kvůli velkému koncertu bylo večer uzavřeno centrum Tel Avivu.

„Zhruba pětinu občanů tvoří izraelští Arabové, kteří žijí především na severu země a svátek neslaví. Dá se očekávat, že 14. května na Den katastrofy vyvěsí černé prapory. Izraelská majorita nebo drúzská a další menšiny si vznik Izraele připomínají bujarými oslavami,“ přibližuje.

Převládá hrdost, že se podařilo stát udržet, zvítězit ve všech válkách se sousedy i přečkat vlny palestinského terorismu. To je dominantní emoce.
Jakub Szánto

„Izrael má co oslavovat. Je to země zrozená na poušti a bažinách, od prvního dne byla ve válce se sousedy a neprožila jediný rok bez teroristického útoku. A navzdory tomu je to vzkvétající svobodný a bohatý stát,“ doplňuje bývalý velvyslanec v zemi Tomáš Pojar.

Vznik Izraele podporovalo i Československo, včetně dodávek zbraní. Oslavy se proto budou letos konat i v reprezentativních prostorách Pražského hradu. Oficiální záštitu nad nimi převzal prezident Miloš Zeman.

Spustit audio