Ivan Štern: Zabrání plošné přidání úředníkům v hloupnutí?

16. září 2019
Finance (ilustrační foto)

To bylo křiku, že se vláda rozhodla přidat plošně všem státním zaměstnancům 1500 korun v tarifních platech.

A to ještě bude křiku, až parlament začne v říjnu projednávat státní rozpočet, tento záměr obsahující. Jen kolik si užijeme řečí o nežádoucím rovnostářství. Donedávna jsme se holedbali tím, jakou že to vládneme konkurenční výhodou, když máme levnou pracovní sílu. Neblahé důsledky toho jsme však nedohlédali.

Čtěte také

To je patrně to podstatné, s čím do vyjednávání o platech se státem šly odbory. Od kolegů z Německa vědí, že nízké příjmy vedou dlouhodobě k obecnému zhloupnutí a mají nakonec pro zemi fatální hospodářské důsledky. Země se proměňuje v zem rozvojovou. Němečtí kolegové si to nevycucali z prstu. Postoj jsou s to podložit řadou seriózních studií.

Naši odboráři patrně zvolili následující taktiku: Nejprve donutí stát, aby zvedl příjmovou hladinu u sebe. To je první krok očekávaného dominového efektu. Stát začne nepříjemně konkurovat soukromé sféře a jí nezbude než se odpoutat růstem vlastní hladiny příjmů.  

Nízké příjmy přestávají člověka motivovat k tomu, aby na sobě pracoval. Výsledkem je sice levná pracovní síla, nakonec ale nanejvýš schopná něco podržet, doručit, utáhnout či rudlíkem převést břemeno z jednoho konce skladu na druhý.

Stát nefunguje, jak má

Otázkou je, zda plošné zvýšení tarifních platů vyvolá žádoucí touhu i ve státních úřednících na sobě začít pracovat. Jim je toho více než zapotřebí.

Čtěte také

Stát nefunguje, jak má. Nefunguje a hlavně prodražuje se proto, že si úřady řadu odborných prací nechávají vypracovat na zakázku. A to i prací, pro něž zaměstnávají vlastní odborníky. Řada analýz prokázala, že za práci na zakázku stát platí násobně víc, než by zaplatil, kdyby své odborníky slušně platil.

Ukažme si to na oblasti informatiky. Tvorba a údržba státních informačních systémů jsou jedny z finančně nejnáročnějších. Hraje se tu o miliardy, spíš o desítky miliard korun ročně. Vlastní vinou je tu stát naprosto ve vleku soukromých firem. Odborně i cenově. 

Námitka, že státní správa nedokáže zaplatit kvalitní informatiky, je jen alibismus. Táž námitka nadto názorně předvádí, jak se stát k postupnému zhloupnutí propracovává. Takže je vlastně dobře, že stát zvýší příjmy všem stejně. Rovnostářsky.

Ivan Štern

Měl by ale zároveň dohlédnout na to, aby všichni začali na sobě pracovat a probouzeli v sobě ctižádost vymanit se ze zmíněné závislosti. Finanční prostředky zmarněné nákupy služeb, zákonitě předražených, představují pro státní rozpočet každoročně mnohem větší ztrátu, než je takovéto přidání na platech.

Autor je publicista

autor: Ivan Štern
Spustit audio