Ivan Štern: Wildersův úkrok stranou a politická odpovědnost

25. březen 2024

Vítěz nedávných parlamentních voleb v Nizozemí, předseda krajně pravicové Strany pro svobodu Geert Wilders, oznámil, že přestal mít ambici stát se v rámci pravicové koalice premiérem po tom, co jedna z klíčových pravicových stran (Nová společenská smlouva) přerušila jednání. Na první pohled se jevilo, že extremista Wilders tu najednou stojí jako příslovečný kůl v plotě. Jenže bylo to jen zdání.

Wildersovi se nepochybně ulevilo, když mohl oznámit, že na postu premiéra netrvá a že se soustředí na práci v rámci své frakce v parlamentu.

Čtěte také

Jeho strana je, jak to bývá u populistických a extremistických hnutí obecně, stranou jednoho muže. Neudiví proto, že všech 37 poslanců, kteří se na Wildersově kandidátce propracovali do sněmovny, jsou mladí a nezkušení jedinci a že je nezbytné nad nimi držet trvalou politickou kuratelu.

Wilders se dokonce měl nechat slyšet, že v roli premiéra by se necítil komfortně. Musel by své rozhodování přizpůsobovat jiným zájmům, než jsou zájmy jeho, a smiřovat se s politickými kompromisy.

Kompromis není v našem zájmu

Ačkoli kompromis je v demokracii běžným jevem a pro demokratického politika představuje přijatelnou cenu, již platí za politický pluralismus, neodmyslitelné to skutečnosti liberální demokracie, pro populistického extremistu znamená přistoupit na kompromis jednoznačně politickou prohru, na niž není připraven a odmítá ji vydýchat.

Čtěte také

Čeho se ale populističtí extremisté doslova bojí jako čert kříže, je politická odpovědnost. Zejména pak v situacích, kdy padají některá rozhodnutí v duchu jdoucím proti jejich hlasitě deklarovaným zájmům, vynucená tlakem – má-li být zachována koalice na nějaké to kompromisní řešení.

A protože se tak i oni stávají součástí takového rozhodnutí, nesou za ně nejen před svými voliči odpovědnost, ale zároveň jimi bývají obviněni ze zrady deklarovaného zájmu, majícího v očích voličů platnost jen v neporušené, ucelené podobě.

Taktický úkrok stranou

Wilders se má od koho učit. Jaroslaw Kaczynski, donedávna nejmocnější a nejvlivnější muž v Polsku, většinu času v čele země strávil zdánlivě paradoxně v postavení řadového poslance. Odpovědnost za svá rozhodování tak mohl přehazovat z jednoho poskoka na druhého.

Ivan Štern

Jedině mají-li možnost rozhodovat svrchovaně  a to měl Wilders na mysli, když poukázal na riziko jistého politického nekomfortu, stal-li by se nizozemským předsedou vlády , jsou připraveni podstoupit úděl praktické politiky. Pak totiž, ať rozhodnou, jak rozhodnou, vždy rozhodnou správně, i kdyby rozhodovali naprosto mimo mísu. A mají dostatek politické síly, aby své kritiky účinně umlčeli.

Jak se ukazuje, Wildersův úkrok stranou jen otevřel cestu pro obnovu koaličního vyjednávání a Nizozemsko se může těšit na pravicovou vládu bez jeho účasti, zato v duchu jeho protiuprchlické, protievropské a proruské politiky.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost.

autor: Ivan Štern
Spustit audio