Ivan Štern: Rudo-černá koalice v Durynsku na obzoru

29. říjen 2019

Více než jedna čtvrtina voličů Alternativy pro Německo, přesně 26 procent z nich, je spokojena s dosavadním durynským ministerským předsedou Bodo Ramelowem.

A přeje si, aby ve funkci pokračoval dál. Přesto v nedělních volbách do zemského sněmu nevolili jeho domovskou stranu, Levici, ale svoji Alternativu vzdor tomu, že ta durynská má v čele nefalšovaného fašistu Björna Höckeho, nacházejícího se trvale v hledáčku Spolkového úřadu na ochranu ústavy.

Čtěte také

Nemá to logiku, chce se zvolat. Proč tedy ta pohodlná čtvrtina to raději nehodila Levici a proč svým hlasováním ve skutečnosti zkomplikovala pokračování stávající rudo-rudo-zelené koalice? Obě menší strany – sociální demokraté a zelení – byly bity. Zeleným dokonce hrozilo, že nepřekročí potřebnou pětiprocentní hranici ke vstupu do parlamentu.

Nemá ani logiku, proč když si mnozí dosavadní nevoliči přece jen v neděli přivstali, zasloužili se tak o vysokou volební účast a po cestě do kostela zabrousili i k urně, aby to zrovna hodili Alternativě, když i oni jsou s dosavadní Levicí spokojeni. Pravda, někteří z nich Bodo Ramelowovi přednost dali.

Björn Höcke, vůdce krajně extremistického a nacionalistického křídla Alternativy, spoluautor nápadu, odmítnutého zbytkem mateřské strany, nevyplácet starobní důchody přistěhovalcům, ač zaměstnaní platí sociální a zdravotní pojištění, a vybraný peníz rozdělit mezi rasově čisté Němce, se po vyhlášení výsledků durynských voleb považuje v zásadě za vítěze.

Země potřebuje stabilitu

O to víc, že nejen v Durynsku, ale i v Sasku a v Braniborsku strana za sebou zanechala křesťanské demokraty. Vzkázal kolegům na západě, kteří se pohybují kolem desíti procent, aby si jeho a jeho radikální křídlo brali jako vzor, a ne aby, jak dosud činí, hledali způsob, jak jej ze strany vystrnadit.

Čtěte také

Levice v čele s Bodo Ramelowem si sice připsala bezmála další tři procenta a dosáhla pěkných 31 procent, ale na většinu ve sněmu to rozhodně není. Už také proto, že její koaliční partneři ztratili dohromady přes pět procent. Zato Höckeho Alternativa volby doslova „höcknula“ a připsala si hezkých 13 procent.

Zpočátku třetí v pořadí křesťanští demokraté s 22 procenty, zato se ztrátou 12 procent, a pátí liberálové s hraničními pěti procenty předvedli hru svalů, jako že s Levicí rozhodně do koalice nepůjdou, ale, jak tomu obvykle bývá, ráno bylo moudřejší večera a lídr křesťanských demokratů Mike Mohring prohlásil, že země potřebuje stabilitu, a proto jeho strana je připravena s Levicí jednat.

Ivan Štern

Možná tak budeme svědky „déjà vu“. Už jednou levice, přesněji komunisté, s křesťanskými demokraty vládli. V dobách NDR, kdy je pojil sovětský vynález zvaný Národní fronta.

Tentokrát to naštěstí bude bez vedoucí úlohy.    

Autor je publicista

autor: Ivan Štern
Spustit audio