Ivan Štern: Neposedný Markus Söder měl zase pravdu

18. březen 2022

Nikdo nepochybuje, že jednou z příčin, proč na podzim dramaticky vzrostly ceny energií, byla německá energetická politika. Skutečnost, že loni na severu málo foukalo a že málo svítilo sluníčko, podtrhl fakt, že dosud instalovaná kapacita alternativních zdrojů se ukázala jako krajně nedostatečná. Donutila Němce, aby se v nastalé nouzi začali spoléhat na zdroje tradiční.

Takto jimi vyvolaná zvýšená poptávka po fosilních palivech přinesla dramatický růst cen plynu, uhlí, nakonec i elektrické energie. Energetická bída spatřila světlo světa a postihla spoustu Evropanů.

Čtěte také

Putinova válka proti Ukrajině nejen dál zdražuje plyn. V celé nahotě odhalila závislost Němců na Rusku. Bavorský ministerský předseda Markus Söder v televizní debatě druhého celostátního kanálu proto horoval pro pokračování provozu posledních tří atomových elektráren, pokud se má Německo z této závislosti alespoň trochu vymanit. Samy elektrárny dokáží zásobovat energií zhruba deset milionů domácností a způsobit i okamžitý pokles německé potřeby dovážet ruský plyn.

Profesor ekonomie na Humboldtově univerzitě Marcel Fratzscher Söderův nápad označil za chybný a za ekonomicky pošetilý. Energie z alternativních zdrojů je přece násobně levnější. Je spíš tudíž potřeba napřít síly a alternativní zdroje začít usilovně budovat.

Válka za německé peníze

Söder předeslal, že rozhodně není žádný jaderný fetišista. Vypočetl rozsah dosud instalovaných kapacit alternativních zdrojů vybudovaných v Bavorsku. Srovnal je s pokulhávajícím rozsahem kapacit v sousedním Bádensku-Würtenbersku, ač tamější ministerský předseda pochází ze strany Zelených.

Čtěte také

Má spočteno, že pokud by jaderné elektrárny měly být vyřazeny z provozu, musí je nahradit nově instalované větrníky v počtu 3 tisíc. Nejen že se nevybudují přes noc. Vydat povolení ke stavbě jednoho z nich trvá zhruba 6 let. A to nemluví o soudních sporech s lidmi, kteří větrníky odmítají mít ve svém sousedství.

Nikdo nepochybuje, že z hlediska oteplování klimatu je nezbytné co možná nejrychleji opustit fosilní zdroje. Nikdo také nepochybuje, že ještě před vypuknutím Putinovy války myšlenka vsadit na plyn jako na přechodné energetické medium nebyla od věci. Nicméně závislost Němců na ruském plynu se nyní stala jednou z příčin, proč Němci brzdí razantní evropská opatření proti Putinovi. Proč tak dokonce Putinovi nahrávají.

Ivan Štern

Söder uvedl, že jen od Němců Putin za plyn dostává ročně 200 miliard eur. To se mu to za německé peníze vede válka!

Ne, že by Söderovo řešení přinášelo okamžitý obrat. Němci by ale dali tak najevo, že s nimi Putin cvičit nebude. Jsme přece ve válce a ideologická rigidita, která účinně zasáhla nejen oponujícího univerzitního profesora, je luxus, který si dnes Evropa rozhodně nemůže dovolit.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio