Lída Rakušanová: Plyn z Ruska a inspirace Německem

11. březen 2022

„Pokud Ukrajina vstoupí do NATO, nebudem se zlobit, hádky nejsou třeba: Jednoduše Ukrajině a Evropě zastavíme plyn.“ Tuhle píseň zpíval Akademický soubor písní a tanců Moskevského vojenského okruhu už v roce 2008 a soudíc podle záznamu na Youtube se při tom ruské publikum skvěle bavilo.

V Evropě si toho všiml málokdo a pokud ano, bral to nejspíš jako místní folklór. Koncem téhož roku přestalo Rusko kvůli sporům o výši plateb dodávat plyn na Ukrajinu a v lednu 2009 i do Evropy.

Po dva týdny zůstaly miliony lidí uprostřed zimy bez dodávek tepla. A to navzdory skutečnosti, že jsou příjmy z plynu a ropy pro Rusko naprosto zásadní.

Čtěte také

Velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška to později v Českém rozhlase komentoval slovy, že ke kompletnímu odříznutí dodávek ruského plynu nedošlo nikdy, ani v době studené války.

A tehdejší předseda Komise EU José Manuel Barroso varoval, aby si z toho státy sedmadvacítky vzaly ponaučení a svou závislost na ruském plynu snížily. Což se bohužel nestalo.

Takže na přepadení Ukrajiny Ruskem teď sice Západ reagoval sankcemi, jaké prý svět ještě neviděl, ale přes platby za ruskou ropu a plyn tamní válečná zvěrstva ruské armády i nadále spolufinancuje. Loni za obě komodity inkasovala Moskva skoro 105 miliard eur, což bylo 36 procent celkových příjmů Ruské federace.

Skoncovat s ruským plynem

Následovat příkladu Spojených států, které z těchto důvodů už ruský plyn odmítly kupovat, se vlády států Unie přesto zdráhají, a to v čele s Německem, které je na plynu z Ruska závislé z 55 procent. Otázka je, zda se to, alespoň pokud jde o Německo, záhy nezmění.

Čtěte také

Experti z renomované Leopoldiny, což je německá Národní akademie věd, totiž vypracovali plán, podle něhož by Německo mohlo zastavit dodávky ruského zemního plynu okamžitě, a to aniž by se vzdalo svých klimatických cílů.

Muselo by ale zredukovat spotřebu, krátkodobě se vrátit ke spalování uhlí a postarat se rodinám s nízkými příjmy i podnikům o kompenzace zvýšených nákladů na energie. A samozřejmě se intenzivně soustředit na výstavbu terminálů na zkapalněný plyn, na rozvoj obnovitelných zdrojů a na vodík.

Lída Rakušanová, komentátorka

Pokud by se toho Německo odvážilo, byla by to inspirace pro celou Unii. Včetně Česka. Zdejší dodávky plynu pocházejí totiž téměř stoprocentně z Ruska a za to, že se totéž neděje i v případě ropy, vděčíme pouze prozíravosti politiků z první poloviny 90. let, kteří tehdy, kdy neblahé zkušenosti s Ruskem byly ještě čerstvé, prosadili výstavbu ropovodu z bavorského Ingolstadtu.

Přesto zaplatila Česká republika v roce 2019 Rusku za ropu z ropovodu Družba a za plyn celkem 77 miliard korun. A ještě víc to bude vzhledem ke zdražení energií letos. Kam tyto peníze jdou, vidíme v televizi každý den.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.