Ivan Štern: Nedokončenou revolucí AfD nejspíš vyhraje volby v Sasku a Braniborsku

15. srpen 2019
Názory a argumenty

Předvolební průzkumy dokládají, že Alternativa pro Německo jde do zářijových voleb v Sasku a v Braniborsku s chytlavou a prozíravou kampaní. Měla by vítězit za pomoci nejméně 24 procent voličských hlasů. Druhou příčku patrně obsadí křesťanští demokraté. A za vítězící dvojicí dokulhají o koňskou délku levice a sociální demokraté.

Alternativa voličům nabízí pokračování v revoluci z roku 1989. Německy „Wende,” proměna. Dosud prý nebyla dokončena. Proto je třeba v ní pokračovat, a to pod heslem „Proměna 2.0.“

Alternativa se chytře vyvarovala lákavému nadbíhání pojmy jako „zrazená“ či „prodaná“ revoluce. Pro někoho možná překvapivě zvolila výraz s nábojem pozitivním. Musíme dokončit to dobré, u čeho jsme zůstali na půli cesty.

Čtěte také

Michael Hartmann, sociolog, vymezil rozhlasové stanici Deutschlandfunk základní pocit, s nímž východní Němci žijí. Zapomenutost. Nejprve byli podle něho privatizací zbaveni průmyslu, všechny významnější pozice v zemi obsadili Němci ze západu, a jim nezbylo, než aby drasticky změnili svůj životní příběh, aniž si toho kdo všiml či vyslovil uznání.

Heslo, že vše ještě zdaleka není u konce, pocitově zapomenutým Němcům mluví z duše.

Mluvit s protivníky

Dosavadní vývoj Alternativě nahrával na smeč. To tvrdí pro Deutschlandfunk sociálně demokratický starosta saského města Augustusburg, Dirk Neubauer. Heslo o nezbytnosti pokračovat v přerušené revoluci sice považuje za nejapné, zvrat v roce 1989 byl jedinečnou historickou událostí a sotva jej lze jakkoli nastavovat, připouští ale, že demokratická politika podcenila tvrdost minulých třiceti let, jež se na jeho krajanech výrazně podepsala.

Není divu, že navrch mají proroci nedokončených revolucí.
Ivan Štern

„Místo abychom s lidmi mluvili,” řekl, „dali najevo naši starost o ně, překotně jsme investovali hromady peněz do asfaltu a infrastruktury v blahé naději, že se poměry jednou samy od sebe narovnají.” 

V obrat podle starosty lze doufat, pokud se politici poučí u starých sociálních demokratů a vypraví za lidmi a budou s nimi mluvit. Dozví se tak, z čeho pramení jejich nespokojenost. Chodit musí nejen za svými stoupenci, ale i za protivníky. Voliče Alternativy nevyjímaje. „Ne každý, kdo není srozuměn se stávajícími poměry, musí být nutně nácek,” zdůvodnil. Možná pak navrátí demokracii její důvěryhodnost.

Ivan Štern

Tu si lidé vymysleli jako způsob vlády, která má dát šanci i těm nejzranitelnějším dosáhnout rovného postavení. Nynější demokracie si jich v tom lepším případě valně nevšímá.

Není proto divu, že navrch mají proroci nedokončených revolucí, ač sám ten pojem je stejně sémantickým nesmyslem jako skok přes propast nadvakrát.

Autor je publicista

autor: Ivan Štern
Spustit audio

Související