Ivan Štern: Kdysi cholera, nyní koronavirus zmařil mnichovský Oktoberfest

25. duben 2020

Už skutečnost, že se nyní na Tereziánské louce na kraji Mnichova nerozložil pravidelný jarní bleší trh, svědčila o tom, že slavnost piva známá jako OKTOBERFEST se tento rok, i když začátek byl plánován až na 19. září, nejspíš konat nebude.

A opravdu. V úterý před novináře předstoupili bavorský ministerský předseda Markus Söder a mnichovský starosta Dieter Reiter. A navzdory tomu, že v politice jsou protivníky – Reiterova sociální demokracie v zemském sněmu sedí v opozičních lavicích –, v názoru na konání Oktoberfestu si neprotiví.

Čtěte také

Zhruba šest milionů obvyklých pijáků piva – z nich asi jedna třetina přijíždí ze zahraničí – si bude muset nechat zajít chuť na bavorské pivo, bílé klobásy, uzená kolena a knedlíky podávané v některém z pivních stanů na Tereziánské louce. V době, kdy se šestnáctidenní slavnost má konat, budou jí moct věnovat tichou vzpomínku, třímajíce v ruce plechovku piva z mnichovského dvorního pivovaru a zakusujíce je grilovanou bavorskou klobáskou, zakoupenou v supermarketu na rohu.

Bez zaváhání

Ministerský předseda Söder a mnichovský starosta Reiter poučeni zkušenostmi z italského Bergama, kde si místní neodpustili konání jednoho jediného fotbalového utkání Ligy mistrů s následky doslova katastrofálními, nemuseli dlouho přemýšlet, jestli rozhodnutí odvolat letošní pivní slavnosti je na místě.

Čtěte také

Poškozená pověst země, zdůraznil Söder na úterní tiskové konferenci, by se dlouho napravovala. Pokud by se vůbec kdy napravila, kdyby „se z Tereziánské louky do světa měla šířit nová koronavirová nákaza“. Pití piva přece vyžaduje těsnou lidskou blízkost, řekl svým charakteristicky rozverným způsobem. Pití piva znamená si také zatancovat. Co je ale tanec bez lidských doteků? A pití piva bez zpěvu? Zazpívejte si, když se nemůžete chytit kolem ramen a do rytmu se kolébat.

Cholera

Pokud si odmyslíme roky obou světových válek, ve své dvousetleté historii se Oktoberfest nekonal čtyřikrát. V letech 1923 a 1924 jeho výpadek způsobila superinflace a všudypřítomná bída způsobená první válkou. Dvakrát konání zabránila nákaza cholery. A to v roce 1854, kdy si vyžádala jen v Mnichově na 3 tisíce obětí. A pak v roce 1873, kdy se epidemie vrátila. Ostatně i dnešní počet obětí ve výši 1354 mrtvých kvůli koronaviru není nijak zanedbatelný.

03336285.jpeg

Mnichovští hostinští mají právo truchlit. Hospody jim vláda zavřela a nyní se rozplynula i vidina tržeb z pivních slavností, každý rok významně přesahujících jednu miliardu euro. Snad jim v truchlení bude útěchou odhodlání Floriana Posta, poslance za sociální demokracii, prosadit, aby se napřesrok slavnosti piva konaly o jeden týden déle.

No, nevím…

Autor je publicista

autor: Ivan Štern
Spustit audio

Související