Ivan Štern: Evropský uprchlický problém dál mokvá

9. říjen 2024

Běloruský diktátor Lukašenko patrně po dohodě s kolegou diktátorem Putinem opět zesílil zásilky uprchlíků z Blízkého východu a Afriky na polskou hranici. Jen za posledních devět měsíců překročilo z jeho iniciativy tolik uprchlíků, kolik za celý rok 2023. 

Tuskova vláda – přestože se ještě v opozici kriticky vymezovala proti surovému způsobu zacházení s uprchlíky, ke kterému se uchylovala vláda předchozí –, nakonec nepředvádí nic přesvědčivějšího a lidštějšího než její konzervativní předchůdkyně.

Čtěte také

Řekové mezitím stavějí na turecké hranici plot opatřený žiletkovým drátem. Obava z nové vlny syrských uprchlíků je na místě. Může ji vyvolat i poslední iniciativa několika evropských zemí, a to včetně Česka. Prý nastal čas normalizovat vztahy se syrským diktátorem Bašárem al-Asadem.

Jeden z argumentů tvrdí, že Asad ovládá většinu syrského území. Údajně je schopen vytvořit bezpečné zóny, kam by se měli vracet syrští uprchlíci, původně prchající před jeho terorem.

Podle odhadu znalců, pokud by Unie měla takové iniciativě vyjít vstříc, zvedne se naopak nová uprchlická vlna, mířící co nejhlouběji do Evropy. Přestupní stanicí tentokrát neposlouží Řecko, ale Kypr.

Pašování lidí?

Libyjské milice, pověřené a placené italskou vládou, aby bránily pašování lidí z afrického severu k břehům Itálie, si souběžně přivydělávají pašováním těch, které za italské peníze naopak mají zadržovat.

Čtěte také

K dealu se nyní přidala i tuniská národní garda. Povzbuzují ji evropské peníze, plynoucí z nedávné dohody mezi Ursulou von der Leyenovou a tuniským diktátorem Saidem.

Lodě, nakupované za obdržené peníze a mající bránit pašerákům dostat uprchlíky na druhou stranu Středozemního moře, garda pašerákům podloudně prodává, aby pašeráci mohli pohodlněji dostávat uprchlíky do Evropy.

Garda sama předstírá, že pašerákům v této nelibé činnosti brání. Občas jim lodě zadrží, zabaví a po nějakém čase jim je zas prodá. Uprchlíky uvízlé na africkém pobřeží vyvádí do libyjské pouště. Ožebračené je tu nechává jejich osudu.

A vlády EU mlčí

Uprchlíci navzdory tomu všemu pronikají do Evropy. Její vlády zpravidla ze strachu před pokřikem pravicových extremistů raději nic nepodnikají, případně halasí ve stejném tónu jako populističtí křiklouni.

Uprchlíci nepřestali být výbušným tématem. Díky němu extremisté vyhrávají volby. Naposledy v Rakousku. Výhry ty ale nevedou k žádnému rozuzlení otázky, jen k prohloubení pocitu beznaděje. Problém uprchlický dál jen mokvá.

Ivan Štern

Pokud se má podle bývalého šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho chřadnoucí evropská ekonomika vzpamatovat, musí si mimo jiné dát do pořádku svůj trh práce.

Bez hostujících dělníků je ale nemyslitelný. Tudíž bez rozumného řešení otázky uprchlické. To se zatím nachází dál než v nedohlednu.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio