Ivan Štern: Evropa bez židů

25. únor 2019

Poláci mohou být dnes nadvakrát rozhořčeni, že se do nich navezl nejen izraelský premiér, ale i jeho ministr zahraničí. Oba přitom velkoryse pominuli vlnu antisemitismu, šířící se bezmála po celé západní Evropě.

Dnešní Polsko s antisemitismem takové problémy nemá. Potvrzují to i polské židovské obce. Zdůrazňují, že nikdy v dějinách se v Polsku židé necítili tak bezpečně, jako v tom současném.

Jan Fingerland: Proč se Žluté vesty zlobí na Židy

Žluté vesty a antisemitismus ve Francii

Cítil jsem naprostou nenávist. Tak popsal své dojmy filosof Alain Finkielkraut setkání se skupinou hlásící se k hnutí Žlutých vest.

Problémy má spíš Francie. Množství nepřátelských útoků proti židům neklesá, naopak dramaticky roste. V roce 2018 země zaznamenala nárůst antisemitských útoků o 74 procenta proti roku předchozímu. Štvavé pokřikování žlutých vest na židovského intelektuála Alaina Finkielkrauta bylo jen špičkou toho obludného ledovce.

Je antisemitismus žlutých vest důsledkem průsaku radikálních pravičáků do hnutí, anebo jen jinou formou taktiky, usilující o nastolování napětí ve společnosti? V každém případě antisemitismus jako nástroj se vestám hodí jako máloco.

Filosof Raphaël Glucksmann vyvření antisemitismu uvnitř hnutí žlutých vest přičítá odborům a politickým stranám, které se nedostatečně vymezují vůči určitým pravidlům, hodnotám a tabu, a možná zcela úmyslně tak vytvářejí prostor pro „kanalizaci lidového hněvu“.

Špatná zpráva z Británie

Není náhoda, že to francouzští židé balí a stěhují se do Izraele vzdor tomu, že se izraelský stát nachází v permanentní nevyhlášené válce s Hamásem a Hizballáhem. Přesto se v zemi cítí mnohem bezpečněji.

Jan Fingerland: Inovací prochází i antisemitismus

Židé s jarmulkami

Klíčem k pochopení antisemitismu není Semita, nýbrž antisemita.

Jestli údajně Poláci sáli antisemitismus s mateřským mlékem, a polský antisemitismus byl dlouhá desetiletí, snad staletí nedílnou součástí polského vlastenectví a národní emancipace, pak stejné mléko museli sát i Francouzi. Stačí jen připomenout nespornou spoluúčast francouzských úřadů a francouzské policie na holocaustu během druhé světové války.

Špatná zpráva přišla i z Británie, ze země, jíž antisemitismus byl vždy cizí a věcí nepochopitelnou. Vůdce labouristické opozice Corbyn je buď sám antisemita anebo přinejmenším projevům antisemitismu ve straně nebrání.

Dobrá zpráva je, že sedm labouristických poslanců vystoupilo z toho důvodu ze strany. Prohlásili, že tak chtějí zabránit, aby se do premiérského křesla usadil někdo, komu antisemitismus nevadí, případně sám je antisemitou.

Ivan Štern

Obavy z vývoje sdílejí i britské židovské obce. Kdyby se měl Corbyn stát premiérem, podle nich by následovala další fáze židovského exodu z Evropy.

Věty z konzervativního deníku Die Welt se proto dají tesat: Židovství je páteřním prvkem evropské identity a bez židů Evropa přestane být Evropou.

autor: Ivan Štern
Spustit audio