Ivan Štern: Donald Tusk vytáhl do boje s Jaroslawem Kaczyńským

10. leden 2022

Nadcházející polské parlamentní volby v roce 2023 hodlá někdejší premiér a předseda Evropské rady Donald Tusk vyhrát. Je přesvědčen, že ví, jak získat navrch nad vládnoucím hnutím Jaroslawa Kaczyńského. O jeho opakovaná volební vítězství se podle Tuska rozhodně nezasloužilo znechucení Poláků z necitlivé sociální politiky liberální demokracie, ale podobně jako v Maďarsku byla na vině politika levice.

Levicové vlády předestřely rozsáhlý rejstřík sociálně orientovaných hesel a jimi vzbudily radostná očekávání. K jejich naplnění se ale buď nepropracovaly, anebo jen částečně.

Čtěte také

Populisté typu Viktora Orbána nebo Kaczyńského naopak neváhají. Dokud byla rukapáně otevřená, sypali všem plnými hrstmi, aniž by se starali o nějaký trvale udržitelný sociální pokrok. Takovou zkušenost máme i my s nedávnou vládou Andreje Babiše (ANO). Na její rádoby sociální velkorysost budou doplácet ještě naši vnuci.

Donald Tusk se tak elegantně vyhnul otázce, jak by on sám problém sociálního státu řešil. Předpokládám, že by se výrazně nevzdálil od pojetí našeho novopečeného ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Ač křesťanský demokrat, vypůjčil si ne příliš úspěšnou liberální metaforu sociální trampolíny v duchu hesla: Pouze ti pomůžeme odrazit se ode dna. Pak plav, jak umíš.

Polské bolestínství a mesianismus

Tusk je přesvědčen, že v roce 2015 ho Jaroslaw Kaczyński od moci odstavil z důvodů technických a ne ideových. Liberální střed tehdy šel do voleb rozdvojen. Pokud by měl vysvětlit, čím to, že o čtyři roky později Kaczyński zaznamenal ještě drtivější výhru, nepochybně by příčinu našel ve své neúčasti na volbách, jsa v té době předsedou Evropské rady.

Čtěte také

Tentokrát Kaczyński údajně vyhrát nemůže. Jeho hvězda slábne. Polská levice ho trefně definuje jako absolutního vládce, který vládne v království nemožnosti, monarchu, který toho hodně chce, ale nic nezmůže. Nezmůže proto, že se svět proti němu opakovaně spikl. Jednou se spikla polská opozice, podruhé sousední státy, v posledku Evropská unie. Jedno levice nechápe, že právě v tom je Kaczyńského síla.

Příkladem budiž jeho ambivalentní vztah k Německu. Dobře ví, že polskému hospodářství se daří zásluhou spolupráce s ním. To mu nebrání, aby vykládal, že Němci mají v úmyslu Poláky zničit. Tradičně nepřátelští Rusové, říká, ve prospěch Němců přičinlivě šroubují ceny plynu nahoru a pomáhají jim tak Polsko rozvrátit.

Ivan Štern

Důvody, proč Němci údajně ničí Polsko, z něho ale jeden už nevypáčí. Mnohý většinový Polák, vycházeje z neblahých historických zkušeností s oběma sousedy, Kaczyńského nesmyslům dá právě proto rád za pravdu. Utvrzuje se nejen ve svém bolestínství, ale i v tradičním mesianismu.

Jak si s tímhle Tusk poradí, je ve hvězdách. Osobně bych v jeho případě moc optimistou nebyl.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio