Ivan Hoffman: Ztrácíme kontrolu nad světem nul a jedniček?

18. prosinec 2019

Jsou témata, o kterých je rozumné nepsat, ale je těžké o nich mlčet. Platí to o terorismu, neboť jakkoli se o něm referuje, inspiruje to další teroristy.

A je to tak s hackery, pro které je prý výzvou zaměřit se na toho, kdo se o ně zajímá. Našlapuje se tedy kolem nich po špičkách.

Čtěte také

S teroristy mají mimochodem hackeři leccos společného. Třeba jejich vydírání nemocnic, ve kterých paralyzují počítačovou síť a vyřadí z provozu lékařské přístroje, představuje pro společnost stejné nebezpečí jako fanatik s nožem.
       
Jestliže se ví, že u nás v tomto roce byla hackery napadena pětina nemocnic, a je-li spočítáno, že škody ve zdravotnictví způsobené hackery činily letos ve světě 25 miliard dolarů, je to důvod k zamyšlení, zda si pokrok, který počítače představují, v nemocnicích můžeme dovolit, respektive zda by nebyla bezpečnější nemocnice fungující postaru,  offline.

Příklad z Benešova, kde se hackerovi podařilo obelstít nový systém s propracovaným zabezpečením, pořízený nedávno nemocnicí za 30 milionů, hezky demonstroval známou zkušenost, že zločinec je vždy o krok napřed. A o krok napřed bude i v případech, kdy se budeme nacházet jen krok od propasti.

Virtuální svět nul a jedniček

Čtěte také

Bude tomu 20 let, co mi Petr Koubský u kafe řekl, že internet se nachází v podobném stadiu vývoje, v jakém byl motorismus, když ještě platilo nařízení, že kvůli bezpečnosti provozu musí před automobilem kráčet muž s červeným praporkem.

Obrovský rozmach informatiky a vpád počítačů do všech oblastí života mu dal za pravdu, nicméně cosi mi říká, že kdybychom si sedli na kafe dnes, svěřil by mi Petr Koubský totéž, co před 20 lety, tedy že jsme stále ještě na začátku.

Když myslím na toho muže s červeným praporkem, jaksi mi nepřipadá směšný. Mám neodbytný pocit, že se ještě bude hodit. Počítačům lehkovážně svěřujeme nepřiměřené kompetence. Třeba nad naším soukromím, zdravím či bezpečím, ani nemluvě o naší peněžence.

Čtěte také

Virtuální svět nul a jedniček si podmaňuje reálný svět, ve kterém člověk žil odnepaměti a ve kterém si vystačil s pěti smysly. A přibývá varovných znamení, že nad pokrokem, který směřuje k nadvládě umělé inteligence, ztrácíme kontrolu.

Dokud to půjde, budeme svou pohodlnou virtuální existenci hájit proti virtuálnímu zločinu. Pokud se ale ukáže, že je to ztracený boj, protože síly zla mají navrch, nezbude nám, než vytáhnout kabel ze zásuvky a rozpomenout se na dobu, kdy jsme žili doopravdy.

Ivan Hoffman

Není třeba propadat panice. Většinu z toho, o co přijdeme tím vytažením kabelu ze sítě, jsme jako lidstvo nikdy nepotřebovali. A to, co doopravdy potřebujeme, jsme vždy měli. Myslím, že muž s červeným praporkem nebude ohlašovat nebezpečí. Bude symbolem znovunabyté svobody. Důkazem, že člověk dostal rozum. Že se postavil na vlastní nohy.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.