Ivan Hoffman: Okurková sezóna za časů pandemie

25. březen 2020

Zaregistroval jsem slova ustaraného zelináře od Znojma, který se svěřil médiím s delikátním problémem.

Neví, jestli sázet okurky, když je dnes kvůli pandemii koronaviru nejisté, zda v Česku ještě budou Ukrajinci, kteří by je sklidili.

Čtěte také

​Do okurkové sezóny je daleko, ale na rozhodnutí, jestli zasadit, moc času nezbývá. Chtělo by to křišťálovou kouli, která by podnikateli prozradila, zda krize, která naučila Čechy šít roušky, nesvede nějakým kouzlem udělat z Čechů také vášnivé sběrače okurek. Stát se to může. 

Prodraží-li se dovoz, prodá český zelinář českou okurku za cenu, která mu umožní lépe zaplatit místního sběrače, který ještě může být rád, že v době, kdy se toho moc nevyrábí, našel práci. Navíc na čerstvém vzduchu.

​Je to samozřejmě pouze spekulace. Zatím platí, že se v Evropě pendluje za lepším výdělkem za stejnou práci, takže zatímco naši řemeslníci nebo kuchaři vydělávají v Německu či Rakousku, ti ukrajinští nebo rumunští jsou vděčni za to, co vydělají u nás. 

Co nás nouze naučí

Čtěte také

Ještě před pár dny ale nikoho nenapadlo, že se začnou zavírat podniky a provozy, ve kterých se pracovalo za nízké mzdy, a že se teké začnou zavírat hranice, takže se ti, co přišli v cizině o práci, se začnou houfně vracet domů.

​Připomíná to padající kostky domina ve filmu puštěném pozpátku: když z Rakouska odejdou čeští kuchaři, začnou si Rakušané vařit sami. Nouze je to naučí. Když u nás přestanou vařit Ukrajinci, zůstane to na nás. A na Ukrajině se snad ke svým profesím vrátí ti, kteří u nás z nouze vařili anebo uklízeli, stavěli či pracovali u pásu.

Ivan Hoffman

​Epidemie nejde po krku pouze slabým a nemocným. Také připravuje bohaté o levnou pracovní sílu, levné zaměstnance o špatné mzdy a už je jasné, že aby se sklidily okurky, bude to místo epidemií postižené neviditelné ruky trhu muset pořešit stát. Protože bez potravin bychom se konce krize nedožili. Dramatičtější okurkovou sezónu, než je ta, kterou teď všichni vyhlížíme společně se zelinářem od Znojma, jsme věru ještě nezažili!

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio