Ivan Hoffman: Něco si přej

15. březen 2023

„Padají banky, něco si přej!“ objevil jsem titulek. Co si ale přát? Když padá hvězda, může si člověk myslet na pořádný ranec, myšleno zlaťáků, pokud mu tedy zrovna nehapruje zdraví anebo nemá štěstí v lásce. Jenomže když padají banky, nevypadá to jako s pohádkovým oslíkem, co se ochotně otřese, když nám dojde hotovost.

Když padají banky, všichni si přejí nepřijít o peníze. A protože z peněz, které lidé mají v bankách, se jich v bankách fyzicky nachází pouze zlomek, bankéři se při pádu bank modlí, aby klienti z obavy o své úspory nevzali banky útokem.

Čtěte také

Pád bank proto vždy provází horečné ujišťování, že bankovní systém je bezpečný. O serióznosti podezřelých bankéřů ujišťují veřejnost prezidenti či premiéři, tedy politikové, kteří slibují klientům bezproblémový přístup k penězům v naději, že si pro ně nepůjdou.

Když padají banky, mívá to různé příčiny. Lze si tedy přát, aby bankéři nehazardovali, aby to nepřeháněli s chamtivostí a nesabotovali kapitálovou přiměřenost anebo aby se na ně v případě krachu nepohlíželo jako na oběti nevyzpytatelných finančních turbulencí, ale jako na viníky těchto turbulencí.

Vesměs se ovšem držíme při zdi a při zemi a přejeme bankám, aby neklopýtaly, aby se jim dařila lichva a spekulace, neboť nás mají v hrsti a pokud padnou, potlučeni budeme i my.

Fantazii se meze nekladou

Čtěte také

Jen ten, kdo bankám nevěří, svěřuje jim pouze nezbytné drobné a nic jim nedluží, může se svobodně zasnít a když padají banky, tajně, aby to nikdo neslyšel, si pro sebe říct: Jen houšť a větší kapky!

A nejlépe ať se zhroutí celé to globální finanční kasino, ve kterém se točí nekryté peníze, co se z někdejšího prostředku směny staly zbožím. Nebylo by hezké přihlížet tomu padajícímu dominu, pod jehož troskami by skončily nasyslené miliardy spekulantů, kterým by pak nezbylo než se poohlédnout po nějaké normální práci?

Ivan Hoffman

Když padají banky, fantazii se meze nekladou. Je to příležitost přát si lepší, civilizovanější, přátelštější svět, než jaký je dnes na prodej.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.