Ivan Hoffman: Dva sady

30. březen 2022

V našem sousedství jsou dva sady. Jeden vidíme zanikat, druhý zakládat. Za jedním plotem sledujeme, jak dlouhá řada starých jabloní kompletně napadených jmelím postupně schne, trouchniví, suché větve pak olamuje vítr. Mezi tou zkázou se mají čile k světu nálety habru či dubu a také ořešáky.

Za druhým plotem pak nový soused zakládá na pozemku, ze kterého se ještě předloni sklízela řepka, ovocný sad, do kterého pořizuje staré, dnes již vzácné odrůdy ovocňanů.

Čtěte také

Myslím, že je lepší být jabloní u někoho, kdo plánuje ovocnou budoucnost než být jako jabloň zděděn někým, komu ovoce nic neříká.

S nechtěným sadem, zděděným po rodičích, je to jako v politice. Stát je takový starý sad, který střídající se vlády dědí jedna od druhé. A jako k dědictví, tedy k něčemu co nevybudovaly, nevytvořily, ke státu přistupují: Bez úcty, bez respektu, bez odpovědnosti.

Tady se to prosvětlilo!

O naší současné vládě, která promarnila svých sto dní hájení vysíláním signálů a zaujímáním postojů, nemá smysl si dělat iluze. Není to vláda schopná něco nového zasadit, něco naplánovat a začít budovat pro budoucnost. Máme vládu, která stejně jako ty předchozí bude pouze přihlížet tomu, jak pustne sad.

Čtěte také

Mezi sady našich sousedů je ten náš. Jak staré stromy odcházejí, sázíme nové. Ne všem se daří, ale zdá se, že sázka na kontinuitu funguje. Plánujeme výsadbu s vědomím, že výsledek už bude muset posoudit někdo jiný.

Není také pravděpodobné, že sad zůstane v rodině. Spíše bude na prodej a nový majitel bude mít vlastní plán. Což je dobře.

Ivan Hoffman

Vzpomínáme, jak nás před lety navštívil předchozí majitel. Vítali jsme ho s obavou, co řekne na vykácení přestárlých stromů, které kdysi on, či jeho rodiče zasadili. Rozhlédl se kolem sebe a řekl: „Tady se to prosvětlilo!“

Což mne vede k podezření, že prognóza každého sadu je temná a až s novým majitelem přichází naděje, nikoli ovšem jistota, na světlý zítřek.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.