Iva Pekárková: Proč jsou zebry důležité

2. červenec 2024

Když jsem prvně uviděla pruhovaného koně – tedy, přesněji řečeno, koně zakrytého lehkým přehozem s designem zebřích pruhů –, pomyslela jsem si, že jeho majitelka Win, dívka sotva dvacetiletá, podlehla vkusu okamžiku a chudák Carys teď připomíná rozpačitou zebru.

Když jsem uviděla druhého, třetího a desátého pruhovaného oře, usoudila jsem, že za tím nebude rozmar Win, ale nějaký lokální zvyk, který se podivným řízením osudu rozšířil mezi farmáři v Yorkshire, jinak neproslulými svými módními výstřelky.

Čtěte také

Připomnělo mi to trend, který začal už jistě před třiceti lety a který dodnes japonským a nejen japonským hipsterkám velí sladit barvu svého psa s barvou svých vlasů, obyčejně růžovou.

Musela jsem na pruhované koně zírat jako sůva, protože mi Win věcně vysvětlovala, že zebří pruhy chrání koně před mouchami: když mají na sobě tenhle přehoz, jdou po nich mnohem míň.

Pruhy mouchám brání v navigaci

Zebry se sice neumějí účinně bránit velkým predátorům a jsou oblíbeným, protože snadno ulovitelným pokrmem mnoha afrických masožravců včetně Homo sapiens, ale obranu před mouchami zvládly na jedničku.

Čtěte také

V místech, kde jednobarevný dobytek houfně umírá na spavou nemoc, mají zebry výrazně větší šanci zůstat zdravé. Nepotřebují k tomu lepší imunitu proti trypanosomě, stačí, že po nich tolik nejdou mouchy tse-tse.

Díky mechanismu, který zatím nebyl uspokojivě vědecky vysvětlen i když teorií je několik, totiž střídající se světlé a tmavé pruhy zmatou mouchy – a snad i jiný drobný hmyz –, které se chystají na zebru usednout, a způsobí jim potíže při navigaci i přistávání.

Občas se nějakému létajícímu hmyzu přistát povede, pruhy vás neochrání dokonale, ale je to hodně znát.

Iva Pekárková

Zebří deky pro koně jsou poměrně nová záležitost, používají se teprve nějakých deset let. A jsou velmi oblíbené, protože, jak svorně tvrdí jejich prodejci i chovatelé koní, skutečně fungují.

Až se tohle léto budete sami sebe ptát, co si vzít na sebe a zda být či nebýt pruhovaní, odpověď – aspoň tam, kde je hodně much – jednoznačně zní: Pruhy ano!

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.