Italská hrozba vetem unijního rozpočtu míří na Maďarsko

Italský vicepremiér Luigi Di Maio na začátku tohoto týdne vzkázal, že pokud Evropská unie nezmění svůj přístup k migraci, hrozba Říma vetovat unijní rozpočet na příštích sedm let se stane realitou. Na svůj facebookový účet napsal, že pokud se něco brzy nezmění, zablokování finančního rámce „bude více než jisté“.

V takové atmosféře dnes do Itálie zamířili dva premiéři ze střední Evropy – předseda české vlády Andrej Babiš a jeho maďarský kolega Viktor Orbán. S italskými politiky chtěli mluvit zejména o migraci.

Kdo nepomáhá, ať nedostává dotace

Server EUobserver, který se specializuje na dění v Evropské unii, poukazuje na víkendové prohlášení čelních představitelů italského vládního Hnutí pěti hvězd (M5S). Podle nich by měl přísun evropských fondů do Maďarska skončit kvůli neochotě Budapešti přijímat migranty.

„Země, které se nepodílejí na přerozdělování a ani se neuráčily odpovědět na italskou žádost o pomoc, by od nás už neměly dostávat dotace z evropských fondů. K takovým státům patří momentálně Maďarsko,“ stojí v dokumentu, jehož autory jsou Francesco D'Uva a Stefano Patuanelli, lídři parlamentních frakcí Hnutí pěti hvězd v italské Poslanecké sněmovně a Senátu.

Proti imigraci, ale každý jinak

EUobserver před dnešním rokováním Orbána s italským ministrem vnitra Matteem Salvinim předpovídal, že možnost uzavření jakékoliv dohody a aliance mezi nimi je velmi nepravděpodobná. Oba jsou naladění výrazně proti imigraci, ale k problému přistupují rozdílně.  

Zatímco Itálie tlačí na Evropskou unii, aby si přistěhovalce přerozdělila, Maďarsko žádá kontrolu migrace na úrovni jednotlivých států. Podle dřívějších vyjádření nejmenovaných evropských činitelů je kompromis v evropské azylové politice obtížný, a to právě kvůli neústupnosti a protichůdným pozicím obou zemí.

Ministra vnitra vyšetřuje prokurátor

Řím o víkendu nakonec dovolil asi 150 migrantům opustit palubu lodi Diciotti, na které po své záchraně ve Středozemním moři strávili v obtížných podmínkách 10 dní. Ministr Salvini ale vylodění umožnil až poté, kdy přijetí části běženců přislíbilo Irsko a také Albánie, tedy nečlenský stát Evropské unie. Největší části se pak ujme italská katolická církev, která se postará o více než stovku lidí.

Salvini přitom dříve uvedl, že nedovolí migrantům z lodi odejít do té doby, než si je všechny přeberou jiné státy Evropské unie. Jejich úděl na palubě přesto dospěl ke konci, a to jen krátce poté, kdy ministra vnitra začali vyšetřovat sicilští státní zástupci pro možný „únos, nezákonné zadržování osob a zneužití pravomoci“.

Snahy o reformu legislativy zatím marné

EUobserver připomíná, že osudem pasažérů Diciotti se už v pátek zabývala schůzka evropských diplomatů z asi tuctu zemí. Žádné přísliby přijetí migrantů z italské lodi ale nepřinesla. Co se podařilo dohodnout – a to už na nedávném summitu unijních lídrů – je vytvoření výstupních středisek pro uprchlíky na jižním i severním pobřeží Středozemního moře. K jejich budování ale zatím nedochází.

Evropská unie se také poslední dva roky marně snaží reformovat své azylové zákony. Podle stávající legislativy se musí o migranty postarat první členská země, do které vstoupí. To znamená velkou zátěž především pro Itálii, Řecko, Maltu a Španělsko.

Žádní migranti, žádná fiskální pravidla

Evropský komisař pro otázky vnitra Dimitris Avramopulos, do jehož ranku spadá i migrace, slib Albánie a Irska přijmout běžence z Diciotti uvítal jako gesto solidarity. Vyzdvihl, že překračuje hranice států a komunit, zároveň však dodal, že je třeba najít dlouhodobé řešení problému.

Rozpočtová hrozba Hnutí pěti hvězd vůči Maďarsku přichází poté, co i samotná italská vláda podobně zmínila možnost zastavení plateb do evropského rozpočtu, dokud jiné země nezačnou migranty přebírat. Italský premiér Giuseppe Conte v této souvislosti o víkendu rovněžuvedl, že do okamžiku vyřešení otázky migrace na unijní úrovni by Itálie mohla přestat dodržovat fiskální pravidla evropského bloku.

USA slíbily kupovat italské dluhopisy

Tyto vzkazy přitom z Říma zaznívají jen poměrně krátce před předpokládaným názorovým střetem Itálie s Bruselem kvůli plánovanému velkému rozpočtovému schodku. Unijní státy mají své rozpočty předkládat Evropské komisi v říjnu.  

Italská vláda se tak zřejmě nyní připravuje na porušení rozpočtových pravidel eurozóny. Proto mimo jiné usilovně hledá investory – italský ministr financí Giovanni Tria se je momentálně snaží lákat v Číně. Premiér Conte pak podle zpráv z médií získal příslib od amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené státy budou ve velkém kupovat italské vládní dluhopisy, píše server EUobserver.  

Spustit audio

Související