Investice do nemovitostí jsou během na dlouhou trať, říká ekonom. Vyplatí se nyní, nebo začnou opět zdražovat?

28. září 2023

Na rozdíl od stále dražších potravin, služeb a energií zažívá realitní trh pokles cen. Mezi odborníky přitom není shoda na tom, jestli se jedná o dočasný výkyv nebo dlouhodobý trend. „Očekávám, že se situace stabilizuje. Jestli ceny nemovitostí porostou, tak si myslím, že pomaleji než inflace a pomaleji než nominální mzdy a nájmy,“ předpovídá Jan Bureš, hlavní ekonom společnosti Patria Finance.

Zatímco statistici registrují pokles cen bytů, developeři hlásí brzké zdražování. Všichni se však shodují na útlumu poptávky na trhu.

Čtěte také

„Developerský trh s novými byty začal klesat zhruba o prázdninách loňského roku a nastala doba očekávání, co se bude dít a jestli se nebude zlevňovat,“ popisuje Petr Hána z poradenské společnosti Deloitte. „To období je za námi a poptávka opět začíná růst a lidé se opět rozhlíží, kam by mohli investovat.“

Za nižší poptávkou stojí primárně vysoká inflace. „Přispěly také vyšší úrokové sazby České národní banky, které naopak střední třídu vytlačily z hypotečního trhu,“ vysvětluje Jan Bureš. „A možná svoji roli sehrálo i to, že poptávka v předešlých letech byla extrémně silná a tzv. se vyčerpala na několik let dopředu.“

Vyrovnání nadhodnocení nemovitostí

Podle něj stagnace ještě nějakou chvíli potrvá a k narovnání cen nedojde přes výrazný pokles cen.

Čtěte také

„Zásadním problémem pro realitní trh je, když narůstá míra nezaměstnanosti. My teď máme problém opačný a v tomto prostředí vlastně těžko věřit výraznějšímu nárůstu selhání na hypotečním trhu a většímu nucenému výprodeji nemovitostí,“ popisuje.

Situace naopak vede k dorovnávání dříve výrazného nadhodnocení části nemovitostí. „Je zajímavé, že v tuto chvíli rostou rychleji mzdy a nájmy než ceny nemovitostí a to automaticky, i když nemusí docházet k dramatickému propadu nominálních cen nemovitostí, vede k tomu, že nerovnováhy na realitním trhu se narovnávají,“ objasňuje.

Vyplatí se do nich investovat?

Růstem mezd i nájmů se vyrovnalo nadhodnocení nemovitostí, které v současné chvíli dosahuje přibližně osmi procent, a z nemovitostí se opět staly lákavé cíle pro investice.

Čtěte také

„Optikou cen nemovitostí, které šly teď cenově dolů, a porovnáním s nárůstem nominální mzdy o zhruba sedm procentních bodů se reálně kupní síla domácností vylepšila,“ podotýká. Spolu s tím zároveň majitelům bytových jednotek rostou výnosy z nájemného.

Bureš zároveň ale upozorňuje, že investice do nemovitostí není univerzální způsob zhodnocení financí.

„Vždycky záleží na tom, do čeho už má daný člověk zainvestováno a jak rychle s penězi bude potřebovat nakládat. Tady je třeba si uvědomit, že investice do nemovitostí jsou vždycky během na hodně dlouhou trať,“ uzavírá.

Více podrobností o situaci na realitním trhu, růstu cen služeb a energií u nás i v Evropě si můžete poslechnout v záznamu pořadu Řečí peněz. Moderuje Václav Pešička.

autoři: Václav Pešička , esta
Spustit audio

Související