Intimní historie - parfémy

24. listopad 2007

Podívejme se nejprve na hliněné tabulky z Mezopotámie, kde byly klínovým písmem zhruba v době 2750 let před naším letopočtem zaznamenány látky používané v chrámech k výrobě vonných olejů a mastí. Mezi hlavními surovinami byly uváděny cedr, cypřiš a myrha. Jak si povíme v dnešním čtvrtém zastavení s PhDr. Vlastimilem Vondruškou a Adrianou Krobovou nad knížkou Intimní historie, vůně provází lidstvo od nepaměti. Pojďte nakouknout do historie parfémů....



Ukázka z knížky Intimní historie
"Starověcí Egypťané milovali kosmetiku jako takovou. Za časů faraónů se z květů rostlin zhotovovaly vonné esence, které se pak rozmíchaly v oleji či tuku a sloužily jako parfémy, ale také jako balzamovací prostředky. Na několika papyrech se dochoval popis výroby těchto esencí. Rostliny bylo nutno sbírat jen v určenou dobu roku, kdy byly nejaromatičtější. Pak se nejméně 40 dní louhovaly (v kamenných džbánech bez přístupu světla) a získané výtažky se ještě několik týdnů filtrovaly a čistily. V dnešním Egyptě existují stovky dílen, které zhotovují vonné esence a všechny tvrdí, že pracují podle starověkých receptů... Speciálním druhem staroegyptské kosmetiky byly voňavé masti, které měly z dnešního hlediska trochu kuriózní použití. Vznešení Egypťané si homole z těchto mastí upevňovali během hostiny na hlavu (krytou obvykle černou parukou). Ukazují to desítky obrazů z hrobek. Mast se pomalu rozpouštěla a stékala skrze paruku na vyholenou hlavu, kterou ochlazovala a osvěžovala, ale současně voněla. Pokud chtěl zámožný hostitel uctít své hosty, bylo samozřejmostí, že jeho otroci nabídli všem před zahájením hostiny kužele z voňavých mastí..."

Logo



Svět parfémů se ale vyvíjel....


I přesto se u zmiňované krátké epizody můžeme zastavit. Další ukázka z knížky Intimní historie: "Prudký vzestup francouzské výroby parfémů na čas utlumil sám vrtkavý král Ludvík XIV. Nejenže odstavil svého ministra Colberta, ale sám přestal v sedmdesátých letech 17. století parfémy používat a v dalších desetiletích je dokonce začal nenávidět.
Ve stáří trpěl migrénami a depresemi a vinu kladl kromě jiného parfémům. Parfémy vrátil na výsluní módy jeho nástupce král Ludvík XV. O jeho dvoře se ironicky tvrdilo, že to je nejnaparfémovanější panovnický dvůr Evropy."

A podívejme se také na finanční nároky, které jsou s parfémy a vůněmi spojeny....

A závěrem rozhovoru se s PhDr. Vlastimilem Vondruškou, autorem Intimní historie, podíváme také na území habsburské monarchie: "...i zde vznikaly v osmnáctém století první značkové obchody s parfémy. Původem esencí zůstávali hlavně orientální země, ale vůně už si míchali podle vlastních receptur. V devatenáctém století se pak začaly parfémy i další kosmetika vyrábět průmyslově. A to už jsme v době, kdy byl v českých zemích nejznámějším výrobcem exkluzivních parfémů Adolf Brichta. Vyvinul řadu vlastních, většinou květinových vůní. Tak jak se na tehdejší luxusní podnik slušelo - měl pobočku také v Paříži. V roce 1874 pak firma získala titul "c. a k. dvorní dodavatel parfémů...."

Logo

V 5. dílu seriálu Intimní historie zůstaneme ve světě kosmetiky už jen částečně... Zajímat nás totiž bude pánské holení a lazebny. Další rozhovor s PhDr. Vlastimilem Vondruškou už si můžete poslechnout v premiéře magazínu Zrcadlo 30. listopadu.

autoři: Vlastimil Vondruška , Adriana Krobová
Spustit audio