Injekce do hlavy během páření

13. listopad 2013

Zatím nepojmenovaný druh mořského plže je jediným známým živočichem, který si během páření dává injekce do hlavy. Jeho bizarní zvyky objevili němečtí a australští vědci.

Páření mořských zadožábrých plžů rodu Siphopteron je poměrně dramatické. Jeho součástí je bodnutí zvláštním útvarem s ostrou špičkou, které do těla druhého plže dopraví dávku sekretů, které vznikají v předstojných žlázách. Tato injekce zřejmě pomáhá zajistit úspěšné oplození vajíček, navíc může obsahovat živiny, které plž využije pro potomstvo. Většina druhů rodu Siphopteron si s místem vpichu nedělá hlavu. Výjimkou je dosud bezejmenný nově objevený miniaturní druh (označený pouze jako Siphopteron species 1), který dorůstá délky 4 milimetrů a žije v mělkých vodách u pobřeží Austrálie.

Milostné bodnutí těchto plžů je pokaždé směřováno do stejného místa – do hlavy. Podle vědců jsou vůbec prvním známým případem „traumatického přenosu sekrece do mozku“. Funkce této mozkové injekce není známá, dá se však předpokládat, že nějakým způsobem mění chování plžů tak, aby bylo co nejvýhodnější pro rozmnožování.

Zdroj: Proceedings of the Royal Society B

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio