Informační síť pro roboty

11. březen 2013

Pro lidi je výhodné a efektivní, když mezi sebou mohou sdílet různé informace. Nedávno proto vznikl evropský projekt RoboEarth, jehož cílem je umožnit robotům, aby pomocí speciální informační a komunikační sítě mohli navzájem dělat totéž.

Základním prvkem této sítě bude centrální úložiště dat na webovém serveru, kam bude moci přistupovat každý připojený robot. Centrální doprovodný a obslužný program pak bude s těmito daty operovat. Dohromady se bude jednat o tzv. cloudovou službu, což je sdružené spojení dat a aplikací, soustředěných mimo koncové uživatele, kam může každý uživatel vzdáleně přistupovat a provádět různé operace. Efektivně bude tato cloudová služba k dispozici prakticky stejně, jako kdyby šlo o službu běžící „u uživatele doma”, tedy na jeho lokální platformě. Koncoví uživatelé nebo koncová zařízení, v tomto případě roboti, tak budou mít přístup k prakticky nevyčerpatelnému množství aplikací, výpočetního výkonu a datového úložného prostoru. Příkladem takového systému v lidské sféře jsou dnes např. některé webové aplikace od firem Google, Microsoft či Apple.

Kromě výhody šetření úložným místem a výpočetním výkonem přinese síť robotům možnost spolupracovat. Místo toho, aby každý z nich musel znovu a duplicitně provádět pracnou identifikaci objektů, situací a míst kolem sebe, stanou se roboti spíše jakýmisi rozprostřenými senzory a navigačními body jednotného centrálního “mozku”. Jakmile robot dodá určitou informaci do centrální databáze RoboEarth, bude ji pak moci použít i každý jiný robot. Tak budou moci spolupracovat a šetřit svoji kapacitu nejen domácí roboti pro úklid nebo pomoc v domácnosti, ale také automatické automobily a bezpilotní létající stroje. Svým způsobem jde také o zásadní vklad do koncepce tzv. Internetu věcí.

Cloudová služba, která bude centrálním prvkem tohoto systému, dostala název Rapyuta, což je japonská výslovnost slova Laputa. Tento název odkazuje na známý japonský futuristický animovaný film “Laputa - zámek v oblacích”, který pojednává o městě robotů. RoboEarth však také někomu může vzdáleně připomínat síť Skynet z filmové sci-fi ságy „Terminátor“.

Internet věcí

Zvykli jsme si na internet a web pohlížet jako na převážně informační či virtuální strukturu. Ta se dnes sice dotýká reálného světa a věcí v něm, nicméně většinou spíše nepřímo a abstraktně, nikoliv fyzicky a konkrétně . Pozvolna však vzniká jistá třída tzv. chytrých objektů (smart objects). Jde o přístroje nebo předměty, přímo připojené k internetu a komunikující či interagující v jeho rámci. Tomuto souboru chytrých objektů se někdy souhrnně říká "Internet věcí" (Internet of Things).

Zdroje: Popular Science, BBC, RoboEarth

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.