Hřib: Praha nemá více nakažených než jiné regiony, v data ministerstva zdravotnictví nemám důvěru

29. červenec 2020

„Praha nemá více nakažených na 100 tisíc obyvatel než jiné regiony,“ upozorňuje pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v reakci na zařazení hlavního města do žluté, tedy druhé nejrizikovější kategorie z hlediska šíření koronaviru.

Takzvaný semafor tento týden představilo ministerstvo zdravotnictví, Hřib ale připomíná, že jeho vznik ve sněmovně iniciovala Pirátská strana s cílem informovat obyvatele o tom, jaká opatření aktuálně platí.

„Ministerský semafor ale k tomuto cíli nesměřuje. Má indikovat riziko komunitního šíření, ale neinformuje o opatřeních, která mají nadále přijímat krajské hygienické stanice,“ dodává. Zařazení Prahy do žluté kategorie není přesné ani podle šéfky pražských hygieniků Zdeňky Jágrové.

S pražskou hygienou spolupracujeme na opatřeních, která budou přijímána podle vývoje situace nezávisle na tom, jak budou svítit barvy na semaforu.
Zdeněk Hřib

Zásoby na měsíc. A dál?

Data, s nimiž pracuje ministerstvo zdravotnictví, podle Hřiba nebudí důvěru. Podivuje se nad tím, jak mohlo po nedělním auditu koronavirových statistik v celé republice ubýt 1775 nakažených.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Ministerstvo zdravotnictví pokles zdůvodnilo tím, že zejména ostravští hygienici byli přetíženi a nestíhali aktualizovat počty uzdravených.

Podle pražského primátora by ale systém měl být daleko propracovanější a automatizovaný. Jasné prý není ani to, podle jakých kritérií budou jednotlivé regiony zařazovány na semafor – mnohdy jde o subjektivní parametry a hlavní město proto bude metodiku připomínkovat, říká Hřib.

Čtěte také

Primátor uvádí, že Praha má sklady naplněné ochrannými pomůckami, které může distribuovat do magistrátem zřizovaných organizací, jako je městská policie, záchranná služba a některá zdravotnická zařízení a domovy seniorů.

Konkrétně jde o 800 tisíc jednorázových ústenek a 300 tisíc respirátorů FFP 2 a další vybavení.

„Trochu mě zneklidňuje, že Správa státních hmotných rezerv zatím zásoby nakoupené nemá. A místo toho nakoupila sušené mléko z Agrofertu. My potřebujeme vědět, co se bude dít po tom prvním měsíci, na který jsme se měli připravit,“ zdůrazňuje Hřib.

Co nás ochrání před šířením epidemie, bude především to, že každý bude respektovat opatření, budou dodržovány hygienické standardy. To je na osobní odpovědnosti každého zvlášť.
Zdeněk Hřib

Jaké praktické dopady bude pro Prahu mít koronavirový semafor? Poslechněte si celé Interview Plus ze záznamu.

Spustit audio

Související