Chytrá karanténa funguje, říká Kasal z ANO. Pirát Michálek oponuje: Ne tak, aby pomohla na podzim s druhou vlnou

29. červenec 2020

Vláda představila takzvaný semafor, který informuje o lokálním stavu epidemie a souvisejících opatřeních. Přesto byla zavedena další plošná opatření. Znamená to, že chytrá karanténa nefunguje? Poslanec ANO David Kasal v Pro proti na Plusu systém chválí, Jakub Michálek (Piráti) ho ale považuje za nedotažený.

Poslanec a člen výboru pro zdravotnictví David Kasal (ANO) je přesvědčen, že současná plošná opatření jsou přiměřená. „Jsem členem týmu, který připravoval jednotlivé podklady i v jarních měsících. V tuto chvíli jsou to lokální záležitosti a je to na posouzení dané hygienické stanice.“

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek ale tvrdí, že nemá pro posouzení přiměřenosti součaných opatření dostatek údajů.

„Odůvodnění, tak jak jsou publikována na stránkách ministerstva zdravotnictví, neobsahují přesné důvody, proč a jak byl stanoven konkrétní počet osob a jaké dopady budou mít opatření na společnost.“

Na jaře jsme byli v jiné situaci, nevěděli jsme, jak se virus šíří. Proto byla celoplošná opatření nejen u nás, ale v celé Evropě. Chytrá karanténa ale funguje, takže je to opravdu o těch ložiscích, která jsou včas identifikována a jsou provedena opatření karanténního typu, aby se nemoc nešířila dál. Pokud by chytrá karanténa nefungovala, tak by se nic nezachytilo a najednou bychom měli přírůstky v řádu set nebo tisíců.
David Kasal

Podle Kasala je rozdílná situace například v Praze, kde je sociálních kontaktů mezi lidmi výrazně víc.

Čtěte také

„To musí zohledňovat hygienická služba. Řada věcí se sice může zdát nelogická. Ale jestliže 12 lidí má postihnout všechny stránky života a vymýšlet jednotlivá opatření, tak to není úplně jednoduché.“

Michálek považuje současná pravidla za složitá. „Jde je aspoň částečně zjednodušit pomocí barevného schématu. Aby bylo jasné, v jakém okamžiku platí co. Semafor kje dobrý základ, ale měly by se ještě vyjasnit jednotlivé režimy, aby lidé věděli, co dělat, když semafor ukazuje v místě červenou a tak dále.“

Za největší problém považuji to, že neznáme konkrétní data o použití chytré karantény, včetně aplikace e-rouška, kterou si stáhlo asi 100 tisíc lidí, ale předpokládáno bylo 6 milionů, takže aplikace nemůže plnit svou roli. Nejsou ani dotaženy další části chytré karantény. Měli bychom se zaměřit na to, aby systém na podzim skutečně fungoval, abychom zvládli případnou druhou vlnu.
Jakub Michálek

Těm, kteří kritizují chytrou karanténu, doporučuje Kasal navštívit nejbližší hygienickou stanici. „Tam si sednout, podívat se, jak funguje a nechat si to vysvětlit. Samozřejmě,že může selhat lidský faktor, ale je to o precizaci. Systém navíc půjde použít i na další nemoci,“ chválí poslanec ANO.

„Chytrou karanténu by jako projekt měl vést někdo, kdo má odborné znalosti. Zatím je nedotažená a od vlády jsme neslyšeli věrohodné informace, jak projekt dotáhne do konce. Podle harmonogramu se počítá s dokončením na konci tohoto roku. To může být ale poté, co přijde druhá vlna pandemie,“ varuje Jakub Michálek (Piráti).

Argumenty obou poslanců si poslechněte na audiozáznamu. Moderuje Michael Rozsypal. 

Spustit audio

Související