Chytrá karanténa by fungovala, ale nemá dost lidí, tvrdí moravskoslezský hejtman Vondrák

3. červenec 2020

Společnost OKD přerušuje těžbu ve všech dolech na Karvinsku, důvodem je šíření koronaviru mezi zaměstnanci. Nechal stát sever Moravy a Slezsko, kde je dnes lokální ohnisko, na holičkách? A funguje v regionu správně chytrá karanténa?

„Hygienická stanice nereagovala na naše výzvy, aby se provádělo testování mnohem dříve a aby se uzavřely doly,“ kritizuje v pořadu Pro a proti hejtman Moravskoslezského kraje a poslanec hnutí ANO Ivo Vondrák.

Epidemiolog Rastislav Maďar naopak chválí vedení Moravskoslezského kraje za aktivitu. „Ale také krajská hygienická stanice dělá svoji práce skvěle. Pro podzimní sezónu se ovšem budeme muset zaměřovat na řešení těžkých stavů nemoci a jejich prevenci,“ říká.

Chytrá karanténa funguje, ale nemá dost lidí... Systém je ideově správně nastavený, ale kapacitně nemáme jak ho pořádně využít, protože nemáme dostatek lidí, kteří by mohli zajistit to trasování nakažených, tedy telefonické hovory.
Ivo Vondrák

Hejtman vidí zásadní problém současné situace v Moravskoslezském kraji v tom, že k testu musí být člověk indikován, tedy musí mít zdravotní problémy nebo musel být v kontaktu s nakaženým. „V tento okamžik není žádný způsob, jak být jinak testován, než tento algoritmus změnit. To je ale otázka na epidemiology.“

Podle Maďara to nyní nedává smysl: „Mnoho lidí by teď rádo plošně testovalo populaci na Karvinsku, ale drtivá většina testů by vyšla negativní. Uschovejme si desítky milionů korun na podzim, kdy budeme potřebovat testovat mnohem masivněji. Teď je třeba cíleně a systémově pracovat v ohnisku nákazy.

Očekává navíc, že v podzimním a zimním období se využije téměř celá maximální testovací kapacita, tedy až 20 tisíc testů denně, o nichž dříve mluvil například premiér Andrej Babiš (ANO).

„Ale dnes má drtivá většina okresů minimální výskyt koronaviru, nikde nic nehoří a nezvyšují se počty hospitalizovaných. Testovací kapacity jsou ale k dispozici,“ dodává epidemiolog Rastislav Maďar.

Chytrá karanténa fungovala s velkou podporou armády, která už není... Ale Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje získává teď kapacity od jiných stanic, které je mají, ale nepotřebují je... Včera paní ředitelka krajské hygienické stanice prezentovala, že se dohledávání kontaktů zrychluje.
Rastislav Maďar

Hejtman se však obává, že problém na Karvinsku zhoršuje už jen to, že kontakty nakažených nejsou posílány včas do karantény a hrozí tak šíření nemoci.

„Mám to potvrzeno i ze strany CERGE-EI a Národohospodářské ústavu Akademie věd. Na jednoho nakaženého jsou dohledáni 1 až 2 lidé v časovém intervalu pěti dnů a je to dáno nedostatečnou kapacitou hygienických stanic,“ připomíná Ivo Vondrák (ANO).

Celé Pro a proti Michaela Rozsypala si můžete poslechnout na záznamu.

Spustit audio

Související