Šíření koronaviru v dolech šlo předvídat, celé Karvinsko je teď stigmatizované, vadí starostovi

23. červenec 2020

„Chytrá karanténa absolutně nefunguje a již použití slova chytrá u toho, co se děje, by mělo být trestné,“ prohlásil před dvěma týdny směrem k vládě, ministerstvu zdravotnictví i  krajským hygienikům Svazek měst a obcí okresu Karviná. Jeho předseda Jan Lipner (STAN) přiznává, že od té doby se leccos zlepšilo. 

Lipner chválí hlavně zrychlené předávání výsledků testování. Stále ale jsou problémy: „Vím o zdravotnících, jejichž partneři jsou pozitivní, v karanténě nejsou – z prostého důvodu: kdo na jejich místo?“

Čtěte také

„Nechci se stát odborníkem na chytrou karanténu, ale poslouchám příběhy lidí, které jsou někdy opravdu zvláštní. Lidé jsou vyděšení a panikaří,“ podotýká a zmiňuje, že spouštěčem rozhořčené reakce starostů byly podivné statistiky z počátku července v nejhůře postižených Petrovicích u Karviné, které neodpovídaly skutečnosti.

Bohužel nevyšly optimistické vize hygieniků, že jsou to jen lokální ohniska a vše vychází z dolů. Nákaza se šíří a bylo to podceněno.
Jan Lipner

Uvádí také příklad šestičlenné rodiny, z níž 4 členové dostali negativní výsledek po 2 až 3 dnech, nejvíce ohrožený starší člen ale až po týdnu a u posledního se odebrané vzorky ztratily. „To byl takový malý vzorek chytré karantény,“ konstatuje Lipner.

„Nejde ani tak o chytrou karanténu, ale o to, jestli se správně a včas rozhodlo o zavření některých dolů. Pokud se někde nakazí třeba tisíc lidí, tak je problém v krátké době vytrasovat jejich kontakty,“ reaguje epidemiolog a vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

Systém vykázal určité chyby, ale primární problém byl v tom, že se účinně nezasáhlo hned na začátku. Teď už je situace komplikovaná.
Roman Prymula

Zatímco důl Darkov byl uzavřen relativně včas, další dva doly už ne. „Tam si myslím, že to přišlo skutečně pozdě a počet nakažených byl tak velký, že asi nebylo v silách kraje bez posil obvolat skutečně všechny případné kontakty,“ připouští.

Čtěte také

„Na počátku bylo pozdní zavření dolů a tím došlo k určité kaskádě, kdy je to složitější zastavit na úrovni menší lokality. Proto byla vyhlášena opatření, která se týkají celého kraje,“ zdůrazňuje Prymula, zároveň ale kritizuje jejich překotné zavádění.

Že se nákaza bude šířit v dolech, ovšem šlo podle Lipnera předvídat: „Chápu, že predikovat vývoj nové choroby je problém. Ale žijeme v jednom Slezsku – na polské straně jsou doly stejné a pokud vidím, že tam přibývají stovky nakažených horníků denně, nemůžu se nedomnívat, že řeka Olza virus zastaví.“

Čtěte také

Vládní zmocněnec uznává, že problémem je nedostatečná komunikace, na kterou si starosta dále stěžuje: „Potom, co jsme to v médiích rozpoutali, tak jsme se dostali trochu do centra zájmu. Ale jinak jsme se jako starostové dovídali vše z médií jako ostatní,“ popisuje Lipner.

Starosta Horní Suché upozorňuje i na to, že stigmatizovaný je celý karvinský region: „Nejen, že se k nám hosté bojí přijet, ale lidem z Karvinska se odříkají i jejich pobyty v Čechách, protože mají strach. Nebude to ani tak zdravotní problém, ale ekonomický – a zase to dopadne na náš těžce zkoušený kraj,“ dodává.

Celý pořad Pro a proti Michaela Rozsypala si můžete poslechnout na audiozáznamu.

Spustit audio

Související