Host Studia Leonardo: kastelán Státního zámku Kunštát Radim Štěpán

24. červenec 2014

Tajemství hradního sklepení na zámku

Známe ho sice jako zámek, ale na svém počátku byl jedním z nejstarších hradů na Moravě. Právě v letošním roce odhaluje Státní zámek Kunštát svou hradní minulost i před veřejností. Čím vším jsou zajímavé gotické sklepy? Z jakých časů pocházejí omítky, podlahy nebo výdřeva výklenku, který zde návštěvníci mohou vidět? Jak složité bylo připravit sklepení jako další prohlídkový okruh?

Nejen na tyto otázky odpoví ve Studiu Leonardo kastelán Státního zámku Kunštát Radim Štěpán při prohlídce nového okruhu. Rozhovor byl v tomto případě předtočen, abychom zachovali autenticitu místa. Nový prohlídkový okruh se jmenuje V erbu tří pruhů a patří k dalším z akcí, které Národní památkový ústav připravil v rámci projektu Rok pánů z Kunštátu. Nutno připomenout, že okruh na konci roku zrušen nebude, ale v průběhu let mají být pouze obměňovány exponáty. Každý návrat do sklepení tak může být i pro vás jiný.

Radim Štěpán vystudoval archivnictví a pomocné vědy historické na Karlově univerzitě v Praze, poté se zaměřil na studia dějin umění na Masarykově univerzitě v Brně. Od roku 1993 pracoval na kunštátském zámku jako archivář. V roce 2005 se stal kunštátským kastelánem.

Nejen z nového prohlídkového okruhu státním zámkem Kunštát V erbu tří pruhů

Zájemci o památky této lokality se mohou mnohem více dozvědět v Průvodci krajinou hradů, kterému patřila první část letního seriálu Českého rozhlasu Plus. Podrobnosti nejdete v článku Po stopách památek, historie, geologie i filozofie.

Exponátům, které jsou vystaveny na novém prohlídkovém okruhu V erbu tří pruhů, se také věnoval Magazín Leonardo - Civilizace s premiérou 20. června.

Ochutnávka z okruhu

Naše setkání s Radimem Štěpánem bylo delší, než se nám podařilo vtěsnat do Studia Leonardo. Co zajímavého skrývá místnost s lékařem? Jaké laskominy připravili v hradní kuchyni? Jak detailně je propracován rodokmen pánů z Kunštátu? Právě na tyto otázky se můžete dozvědět odpověď už v této chvíli.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio