Host Studia Leonardo: biolog Jan Kolář

17. březen 2014

Jak popularizovat vědu?

Jak se daří popularizovat přírodovědecké obory? Jsou přírodní vědy srozumitelné pro širší laickou veřejnost, nebo jen pro úzkou skupinu badatelů? Máme hodně, nebo málo výzkumníků zabývajících se přírodovědeckými obory? Jak jsme na tom ve srovnání se zahraničím? A jakou úroveň má výuka přírodních věd už na základních a středních školách?

To jsou otázky, které bude mít připravené v pondělním Studiu Leonardo Michael Rozsypal pro Jana Koláře z Přírodovědecké fakulty UK, rostlinného biologa a editora serveru prirodovedci.cz.

Mgr. Jan Kolář, Ph.D. vystudoval rostlinnou biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Poté pracoval v Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR, kde studoval rostlinné hormony a regulaci kvetení rostlin. Strávil také rok na Vanderbiltově univerzitě v USA.

Posledních deset let se čím dál více věnuje popularizaci vědy. Nejdříve seznamoval veřejnost s krásami rostlinné biologie v Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Od roku 2012 pracuje na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v týmu populárně-vědeckého projektu Přírodovědci.cz, který je zaměřen hlavně na děti, středoškolské studenty a pedagogy. Je editorem časopisu Přírodovědci.cz i stejnojmenných internetových stránek a správcem účtů na sociálních sítích. Působí rovněž v Radě pro popularizaci vědy Akademie věd ČR.


Spustit audio