Host dne: zooložka Helena Jahelková

3. duben 2013

Ptejte se hosta. Předem, či naživo.


Pro naše předky byli netopýři jen „okřídlené tiché myši“, my už si díky technice můžeme netopýří „řeč“ poslechnout. Ovšem Helena Jahelková dokáže jejich „pískání“ navíc porozumět. Přesvědčit se můžete v magazínu Leonardo 3. dubna od 16:10.

V populárně-naučném magazínu Leonardo budeme tentokrát mluvit o životním stylu netopýrů a jejich ochraně. Vysvětlíme, jak žijí netopýři rezaví, jejichž kolonii se podařilo zachránit na pražském Vyšehradě i další druhy středoevropských netopýrů.

Ve středu od 10.00 do 17.00 se ptejte prostřednictvím naší aplikace.

Nebo se ptejte hned. Pošlete mail na leonardo@rozhlas.cz s předmětem Host dne: Helena Jahelková.

Zooložky Heleny Jahelkové se také zeptáme, jak se dá pomáhat ohroženým netopýrům, kteří bydlí na sídlištích i jinde, co má společného nemoc bílých nosů se zimním spánkem a jak zacházet se zraněným netopýrem. Bude nás zajímat, zda netopýrů na našem území přibývá, či ubývá, co přispívá k jejich životní "pohodě."

Helena Jahelková působí jako výzkumný pracovník na katedře zoologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Netopýry si jako svou specializaci vybrala už v roce 1999. V té době se rovněž zapojila do celostátního programu sčítání netopýrů na zimovištích a vstoupila do České společnosti na ochranu netopýrů ČESON. Od roku 2005 se účastní také Monitoringu letní aktivity netopýrů v rámci programu Natura 2000, patří k organizátorům netopýřích nocí v CHKO Český kras a v roce 2006 spoluzakládala organizaci Nyctalus zabývající se ochranou netopýrů, jejich návratem do přírody, chovem handicapů i vzděláváním veřejnosti.

Seriál týdne: Vývoj a šíření člověka
Úterý: Molekulární Adam a Eva
Středa: Kolébka lidstva v Africe
Čtvrtek: Šíření člověka po světě
Pátek: Člověk v Evropě
Pátý díl seriálu, který uslyšíte pouze na webu: Evoluce proběhla jinak
Autorka seriálu: Jana Olivová

Další příspěvky:

3. dubna 1873 se narodil český lékař Jan Janský, který správně popsal existenci 4 různých krevních skupin a přispěl tak k tomu, že transfúze krve se staly běžnou život zachraňující praxí. Kam hematologie pokročila od této události odpoví Janě Olivové Martin Písačka z Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze.
zVědavosti: Kolik mozkových buněk zabije sklenička alkoholu? Odpověď připravila Tereza Sadílková s Františkem Vyskočilem.

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio