Hospodářská komora: Českým firmám chybí 300 tisíc zaměstnanců všech profesí. Pomůžou nám Francouzi?

14. červen 2018

Zaplnit díru na českém pracovním trhu by mohli mladí Francouzi. Jejich ambasáda v Praze je totiž láka na pracovní příležitosti, nízkou nezaměstnanost a levné pivo.

„Už jsou tady první mladí lidé, kteří až dosud Česko vůbec neznali,“ říká velvyslanec Francie v ČR Roland Galharague. „Řada z nich vůbec netušila, že je ve střední Evropě země s téměř nulovou nezaměstnaností,“ dodává.

Ti, kteří se rozhodnou u nás pracovat, mohou požádat třeba o proplacení letenek za cestu k pohovoru a v případě přijetí i zažádat o příspěvek na stěhování, nebo o zaplacení jazykových kurzů až na dva roky. To pokud se zapojí do program Eures your first European job (pro lidi mladší 35 let), nebo do programu Reactivate (pro starší 35).

„Málo se ale o tom ví a pomoct jim k tomu mají nové internetové stránky,“ vysvětluje velvyslanec Galharague. „Komunita mladých Francouzů za posledních pět let vzrostla o víc než třetinu.“

francouzský velvyslanec v Česku Roland Galharague (vpravo) s atašé pro vědu a vysoké školy Mathieu Wellhoff

Ve Francii je dnes asi 9% nezaměstnanost, ještě víc lidí bez práce najdete mezi mladými. Velvyslanectví se tak snaží lidem ze země galského kohouta zprostředkovat kontakt s českými byznysmeny. Už teď si mladí absolventi škol mohou vybírat z asi 200 pracovních pozic. Hledají se vědci, zaměstnanci call center nebo lidé s technickým vzděláním.

Bez lidí se pracovat nedá

Podle ředitele odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislava Minčiče je nedostatek zaměstnanců opravdu velký problém českých firem. „Je to největší bariéra růstu rozvoje i stability českého byznysu a problém číslo jedna,“ vysvětluje. Kolik lidí doopravdy chybí?

Zájem o práci vězňů neustále roste. Může za to nízká nezaměstnanost

Odsouzení pracují v montážní hale, která je přímo v areálu rýnovické věznice

Zájem o zaměstnávání odsouzených stále roste. Podle generálního ředitelství vězeňské služby pracují téměř tři čtvrtiny vězňů. Firmy o ně stojí kvůli rekordně nízké nezaměstnanosti.

„Víc než 300 tisíc. A to při současné míře nezaměstnanosti nemůžeme ani náhodou sami pokrýt. Už teď tady nemálo cizinců pracuje a pořád to nestačí.“ Nejvíce je tu Slováků, až 180 tisíc, ale ty prý snad ani za cizince nepovažují. „Druhou největší komunitou jsou, podle oficiálních statistik ministerstva práce a sociálních věcí, Poláci, Bulhaři a Rumuni, kterých je kolem 40 tisíc. Loni tady bylo hlášeno 3200 Francouzů, zhruba stejné počty pak najdete Italů a Španělů,“ vyjmenovává.

Zajímavé je, že se už nepoptávají pouze technické obory, ale zaměstnanci chybí úplně všude. „Od řemeslných po profese technického rázu, od středoškoláků přes absolventy bakalářských oborů až po špičkovou magisterskou nebo inženýrskou odbornost,“ dodává Minčič.

autoři: Martin Balucha , lup
Spustit audio

Související