Horší to už nebude

12. srpen 2004

Zprávy o teroristických hrozbách nějak zevšedněly. Jen za včerejšek byla kvůli anonymním telefonátům o uložení bomb krátce uzavřena dvě evropská letiště a ve Španělsku evakuováno pět pláží. Rozsáhlá opatření kvůli výhrůžkám Al-Káidy probíhají v Itálii, kde údajně dvacet tři tisíc policistů střeží tisíc tři sta objektů, o které by mohli mít teroristé zájem.

Obrovská bezpečnostní akce probíhá kvůli olympiádě v Řecku a až do prezidentských voleb bude policie na nohou v USA. Zatímco bezprostředně po jedenáctém září panovalo přesvědčení, že hrozba terorismu zásadně změní životní styl lidí v zemích, které jsou vystaveny teroristické hrozbě, nyní se zdá, že Amerika i Evropa se s tímto nebezpečím úspěšně učí žít.

Došlo nám, že lepší to už nebude, ale současně zjišťujeme, že to už ani nebude horší. S každým dalším atentátem se zvyšuje naše schopnost se v teroristech vyznat a tím pádem je odhalovat a likvidovat. Navíc se zvyšuje naše rezistence, jsme stále otrlejší.

Šance teroristů rozvrátit západní civilizaci je nepatrná, protože boj s terorismem vnímáme jako prestižní záležitost. Hon na Al-Káidu má přednost před mnohem většími hrozbami, kterými jsou například automobilismus anebo obezita. Západní civilizace je ohrožena sama sebou, jsme posedlí růstem, který není udržitelný, a směřujeme ke kolapsu. Naší nadějí jsou možná ti šílenci, kteří se snaží mezi nás vetřít oděni do pásů s výbušninou a explodovat.

Ve snaze nedopustit, aby nějaký Usáma bin Ládin zlikvidoval naše hodnoty, se možná dopracujeme k tomu, že když už ty hodnoty budeme miliardovými investicemi do bezpečnostních opatření bránit, rozluštíme také, v čem spočívají, a začneme si jich vážit. S čím Ládin nepočítal, je naše ješitnost.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.