Hologram jako bezpečnostní prvek

7. srpen 2013

Každý z vás má asi teď u sebe hned několik cenných dokumentů. Mezi doklady, u kterých se jejich výrobci snaží, aby byly co nejobtížněji zfalšovatelné, patří občanský průkaz, pas, řidičský průkaz nebo platební karta.

Kdybyste se na tyto dokumenty podívali, pravděpodobně na každém z nich najdete hologram – malý optický prvek, který při určitém náklonu mění barvy či dokonce vyvolává jakýsi prostorový efekt. Možná jste nevěděli, že Česko je přímo holografická velmoc. Právě u nás vznikají hologramy, které pak doplňují bezpečnostní prvky na dokladech či bankovkách téměř celého světa.

Centrem této světové ceninové bezpečnosti je přitom nevýrazná dvoupatrová budova v areálu Výzkumného ústavu jaderného v Řeži u Prahy. Svoje vývojové i výrobní centrum tu má firma Optaglio. S jedním ze zakladatelů české pobočky firmy Liborem Kotačkou a technikem Lubošem Malákem jsme vstoupili do srdce vývoje a výroby holografických prvků – do elektronové laboratoře. Podívat se dovnitř ale neznamená vzít za kliku a otevřít dveře. Tedy, ne jenom jedny dveře. Největším nepřítelem místních techniků je totiž obyčejný prach, jak se můžete na vlastní uši přesvědčit.

autor: David Kabele
Spustit audio