Hokej v rozhlasovém vysílání aneb Chtělo to hodně fantazie…

10. květen 2019

Statní čeští muži se honí po ledě za pukem už 110 let. Od té doby, co jsme postavili na Štvanici první stadion s umělou ledovou plochou, je u toho i rozhlas. Posluchač přenosů hokejových utkání se ale musel spolehnout na často velmi rychlý komentář – a svoji fantazii.

Lední hokej má u nás ještě delší tradici než rozhlasové vysílání. Poprvé reprezentace Zemí Koruny české hrála mezinárodní turnaj v takzvaném kanadském hokeji v roce 1909 ve francouzském Chamonix.

Chopili se hokejových oslav v roce 1969 výtržníci? Lidé se nebáli podpořit reformisty, říká historik

Pražané na Václavském náměstí 28. 3. 1969 během oslav vítězství čs. hokejistů nad týmem Sovětského svazu 4:3 na Mistrovství světa v ledním hokeji ve Stockholmu

Na hokejovém mistrovství ve Švédsku v roce 1969 českoslovenští hokejisté dvakrát vyhráli nad mužstvem SSSR. Oslavy doma nebraly konce, přestože v celkovém umístění hokejisté skončili na 3. místě. 

První hokejovou výstroj přitom viděli čeští hráči až ve vlaku cestou do Francie. Na turnaji jsme všechny zápasy prohráli a skončili poslední. Hokej u nás ale zakořenil. A jakmile jsme na Štvanici postavili první stadion, bylo u hokeje také rozhlasové vysílání.

Přenosy hokejových utkání si přáli zejména posluchači, vedoucí hokejoví činitelé byli k hokeji v rozhlase zpočátku skeptičtí. I v rozhlasovém programu se ale tenhle rychlý sport brzy uchytil. 

První zlatá medaile z roku 1947

Prvního velkého úspěchu se naši reprezentanti dočkali na prvním poválečném turnaji právě na pražské Štvanici v roce 1947. Čechoslováci byli společně se Švédy favority turnaje. Kanada totiž nepřijela. Českoslovenští hokejisté ale se skandinávským rivalem prohráli 1:2.

Jan Havel – hokejista z týmu, který v březnu 1969 porazil SSSR

Jan Havel a Jiří Kochta

V březnu 1969 se ve Švédsku odehrála jedna z velkých bitev československého národa. Stalo se tak několik měsíců po šokující invazi vojska několika států Varšavské smlouvy do ČSSR v srpnu 1968. Národ se upínal přes televizní obrazovky ke švédskému klání.

Titul mistrů světa byl rázem v nedohlednu a československé naděje byly poslední den mistrovství mizivé. Silné Švédy ještě čekal zápas s Rakušany, kterým čeští fanoušci připravili bouřlivou atmosféru. Naši jižní sousedé se vzepjali k heroickému výkonu a seveřany porazili 2:1. Českoslovenští hokejisté tak dostali ještě jednu šanci.

Rozhodující utkání se nakonec hrálo proti USA. Naši nezaváhali, Američany porazili 6:1 a byli tu první „zlatí hoši“, první hokejové legendy. V téměř stejném složení náš tým vybojoval v roce 1948 na zimní olympiádě ve Svatém Mořici stříbrné medaile.

Letecká havárie, vězení a uranové doly

Úspěšný tým ale poznamenala tragédie. Dne 8. listopadu 1948 zahynulo při leteckém neštěstí šest československých hokejistů, z toho pět mistrů světa. Za několik měsíců přesto dokázali Čechoslováci světový šampionát (tentokrát ve Stockholmu) znovu vyhrát.

Další tragédie první „zlaté hochy“ postihla v březnu 1950. Většinu týmu pozatýkala státní bezpečnost. Komunisté naše hokejisty ve vykonstruovaném procesu odsoudili k mnohaletým žalářům a práci v uranových dolech. Na šampionátech v letech 1950 a 1951 Československo nestartovalo.

Nejstarší rozhlasové záznamy hokejových utkání, vzpomínky pamětníků a řadu dalších zajímavostí si poslechněte v pořadu z cyklu Archiv Plus.

A z historie do současnosti vás přenese unikátní sportovní rádio Radiožurnál Sport:

  • od 6:00 10. – 26. května
  • na webu Radiožurnálu, iROZHLAS a v síti DAB+
  • 40 přímých přenosů denně z MS v hokeji i z nejvyšší fotbalové ligy
  • 2 velké rozhovory denně
autor: Jiří Zeman
Spustit audio

Související