HLASUJTE: Převažují podle vás u EET klady, nebo zápory?

24. červenec 2019
Radiofórum

Elektronická evidence tržeb (ETT) se má rozšířit i na řemeslníky, drobné živnostníky, lékaře a advokáty. O vládní novele, která už prošla Sněmovnou, teď rozhodne Senát. Velkou podporu ale novela nemá. 

Julie Hrstková: S EET na věčné časy a nikdy jinak

Julie Hrstková

Elektronickou evidenci tržeb už nikdo nezruší, protože se stala součástí ekonomiky. O tom je skálopevně přesvědčená ministryně financí Alena Schillerová. O jejím rozšíření na řemeslníky a další profese jedná sněmovna, opozice je opět proti a přišla se sedmi sty pozměňovacími návrhy. EET může být ideologicky v protikladu k tomu, co aktuálně hlásá opozice. Pokud na ní ulpívá smítko podezření, že nese peníze rozpočtu, podnikatelé se jí nadobro nezbaví. Rušit ji ale nikdo nebude.

Zátěž, kterou EET přináší malým a středním podnikatelům, nevyváží společenský přínos ve formě vyššího výběru daní a není vůbec jisté, jestli změna vůbec přivedla do státní kasy víc peněz, nebo ne.

To jsou argumenty senátorů Tomáše Goláně (SEN 21), Lukáše Wagenknechta (za Piráty) a Lumíra Aschenbrennera (ODS), kteří navrhují zrušit celé EET.

Systém evidence tržeb v Česku funguje už víc než 2,5 roku.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:

Převažují u elektronické evidence tržeb její klady, nebo zápory? Schvalujete rozšíření EET také na řemeslníky a živnostníky? Jak podle vás systém evidence tržeb ovlivnil podnikání?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související