Jiří Berounský: EET ve druhé fázi

13. červen 2019

Nejprve oficiální zpráva z medií. V Poslanecké sněmovně byla přijata třetí a čtvrtá fáze EET, která se vztahuje na řemeslníky, lékaře, právníky, kadeřnice, automechaniky, instalatéry a další podnikatele.

Všichni podnikatelé s hotovostními příjmy do 600 tisíc korun však mohou použít papírovou formu evidence tržeb. Projednávalo se několik stovek  pozměňovacích návrhů, z nichž byla přijata jen nepatrná část, a to díky podpoře vládní ČSSD. Vyňat bude prodej ryb před Vánoci a některé sociální služby.

EET i pro sociální služby v domovech důchodců? To je úplná šílenost, říká Pirát Ferjenčík

Mikuláš Ferjenčík, poslanec

Poslanci rozhodují o rozšíření elektronické evidence tržeb (EET), 3. a 4. vlnu totiž vládě před časem vrátil Ústavní soud. Teď se hlasuje ve třetím čtení zákona, tedy v tom nejdůležitějším. Opoziční poslanec ODS Zbyněk Stanjura ale připravil dosud nevídanou sérií víc než 770 pozměňovacích návrhů. 

Zákon bude účinný až po šesti měsících, co vstoupí v platnost, účinný bude tedy někdy v roce 2020, podle průběhu dalšího legislativního procesu. Jeho první překážkou bude hlasování v Senátu, podpis prezidenta se předpokládá.

Ministryně financí zákon obhajovala s tím, že bude narovnáno podnikatelské prostředí, kdežto opozice jej emotivně odmítala. Předseda ODS jej – podle Lidových novin – považuje za absurdní a likvidační, pirátský poslanec Ferjenčík se domnívá, že je to vítězství propagandy nad zdravým rozumem a zpochybňuje očekávaný efekt zvýšeného příjmu daní.

Míru administrativní zátěže nejsem schopen posoudit, jistě by šlo vymyslet, aby byla minimální a nezatěžovala její plátce. Ale domnívám se, že příkrý odsudek samé kontroly výběru daní vůbec nebere v úvahu naše historické podmínky a svědčí o jejich malém vnímání, nebo o úmyslném zamlčování. Jenom proto, že jsem v opozici a musím odmítat všechno, co rozhodne vláda.

Máme to státní okrádání v krvi

Julie Hrstková: S EET na věčné časy a nikdy jinak

Julie Hrstková

Elektronickou evidenci tržeb už nikdo nezruší, protože se stala součástí ekonomiky. O tom je skálopevně přesvědčená ministryně financí Alena Schillerová. O jejím rozšíření na řemeslníky a další profese jedná sněmovna, opozice je opět proti a přišla se sedmi sty pozměňovacími návrhy. EET může být ideologicky v protikladu k tomu, co aktuálně hlásá opozice. Pokud na ní ulpívá smítko podezření, že nese peníze rozpočtu, podnikatelé se jí nadobro nezbaví. Rušit ji ale nikdo nebude.

Mimochodem elektronickou evidenci tržeb navrhla vláda  již za dob Bohuslava Sobotky. Netvrdím, že na západ od našich hranic nedochází k všelijakým snahám o nezákonné snižování daní, ale každý tam ví, že se jedná o obohacování nezákonné, o něco, co je trestné a co se nemá dělat. Musíme si uvědomit, jak to je a jak to bylo značnou část doby  u nás.

Kdo neokrádá stát, okrádá vlastní rodinu, platilo za bolševika a neplatit daně bylo skoro něco jako hrdinství. Vysloveně ilegální charakter mělo jakékoli neplacení daní za okupace Němců. Nevím, jaké to bylo za Rakouska-Uherska, ale jistě pro větší část české populace nebyla monarchie naší vlastí.

Máme to státní okrádání prostě v krvi, 20 let první republiky jsme to z ní nemohli odstranit. Znáte řemeslníka, který se vás po skončení práce nezeptá, jestli to chcete na fakturu, nebo jen tak zaplatit? Aby to nemusel danit?

Jiří Berounský

Nejsem příznivcem vlády Andreje Babiše, ani jeho samého.  Ale jedním z problémů parlamentní demokracie je to, že pro opozici je vždycky špatné, co vláda udělá. I kdyby to bylo z programového prohlášení opoziční strany. Domnívám se, že elektronická evidence tržeb je pro Českou republiku přínosná.    

 Autor je publicista

Spustit audio