HLASUJTE: Porušil podle vás prezident ústavu, nebo ne?

26. září 2019
Radiofórum

Ústavní žaloba na prezidenta Miloše Zemana zřejmě nemá na zasedání Sněmovny šanci projít. Spolu s poslanci vládních stran pro ni nebudou vedle ANO a ČSSD hlasovat ani kluby SPD a KSČM.

Čtěte také

Zbývající sněmovní strany nemají dohromady potřebných 120 poslanců pro podání žaloby, zřejmě bude pro 73 žen a mužů. Výsledek se dozvíme ve čtvrtek.

Právní experti se ovšem shodují, že prezident nerespektoval ústavu nejméně ve dvou případech. Poprvé v roce 2013 při jmenování vlády Jiřího Rusnoka, která neměla podporu Sněmovny. Ústavu údajně překročil i letos, když otálel s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka.  

8 skutků

Senátoři v žalobě Zemanovi vyčítají osm případů jednání. Od nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády po vystupování v rozporu s oficiální českou zahraniční politikou. Podnětem k žalobě bylo údajné ovlivňování justice prezidentem a zaměstnanci Hradu. Zeman už dříve označil návrh žaloby za ústavní negramotnost. Odmítl tvrzení, že jsou jeho kroky v rozporu s ústavou.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:

Který z bodů ústavní žaloby na prezidenta považujete za nejzávažnější a proč? Souhlasíte s prezidentem Zemanem, který návrh žaloby označil za ústavní negramotnost? Proč si podle vás poslanci nepřejí, aby žalobu projednával Ústavní soud ČR?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související