HLASUJTE: Dostalo se Česko na hranu ústavní krize, jak tvrdí Hamáček z ČSSD?

1. červenec 2019
Radiofórum

Prezident Miloš Zeman přeruší dovolenou a v úterý se sejde s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem.

Babiš žalobu na prezidenta nikdy nepodá. Jeho kariéra stojí a padá s vůlí mstivého Zemana, myslí si opoziční poslankyně Němcová

Miroslava Němcová na ideové konferenci ODS

Noční hlasování o nedůvěře menšinové koaliční vládě ANO a ČSSD skončilo velmi těsně. Alespoň tak si to překládá poslankyně ODS Miroslava Němcová. Osobně jí ale šokovala jiná věc, a to že vláda nerespektuje Ústavu ČR, na kterou přísahá.

Kdyby ministři ČSSD odešli z vlády, znamenalo by to předčasné volby. Uvedl to premiér Andrej Babiš (ANO) v Otázkách Václava Moravce. Tvrdil, že od svého koaličního partnera takový krok nečeká.

Předseda vlády ujistil, že podporuje předsedu ČSSD Jana Hamáčka ve snaze vyměnit ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) a doufá, že přemluví prezidenta, aby ministra odvolal.

Miloš Zeman zatím s odvoláním Staňka váhá. ČSSD mluví o možnosti podání kompetenční žaloby na prezidenta, pokud by s výměnou nadále otálel. Zmíněnou žalobu ale může podat jen předseda vlády. Prezident, premiér a předseda ČSSD se sejdou v úterý.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:

Jak hodnotíte prezidentovo jednání? Pohybuje se hlava státu na hraně ústavnosti, nebo ne? Měl by Miloš Zeman vyslyšet přání ČSSD, odvolat Staňka a jmenovat novým ministrem Michala Šmardu? Měl by premiér zaujmout vůči prezidentovi důraznější postoj, nebo ne? Co myslíte, může případ skončit kompetenční žalobou?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související