Historické kořeny mafie

24. květen 2014

Slovo mafia se v literárním textu objevilo poprvé v roce 1862 v nářeční hře Mafiani z Vicarie od Gaspara Moscy a Giuseppa Rizzotta. Autoři mafiány představili spíše v pozitivním duchu a toto literární zobrazení odkazuje až k samotným kořenům mafie.

V pátém dílu politických dějin Itálie hovoří na toto téma filozof Václav Bělohradský, historik Jan Adamec, předseda italského Senátu Pietro Grasso a italianistka Alice Flemrová.

Na ostrově Sicílie, kde vznikla Cosa nostra, se v polovině 19. století vytvořila alternativní společnost, která nahrazovala špatně fungující stát po sjednocení Itálie. Její kmotrové ochraňovali, řídili a trestali podle zvykového práva, a dostali se tak do přímého konfliktu se státní policií a justicí.

Čtěte také

Postupně se z mafie stala zločinecká kriminální organizace, která nad svými protivníky vynášela i vykonávala trest smrti za tichého souhlasu obyvatelstva dané oblasti. V současné době představuje Cosa nostra tradiční mafii, která je překonaná novými agresivními typy, jako jsou Camorra nebo 'ndragheta v Itálii, a mafiemi na jiných kontinentech.

Současný předseda italského Senátu Pietro Grasso pracoval dlouhá léta jako palermský prokurátor a dostal do vězení řadu mafiánů včetně jednoho „šéfa šéfů“ Bernarda Provenzana. V úřadu pracoval po atentátu na soudce Giovanniho Falconeho, jehož zavraždění 23. května 1992 otřáslo sicilskou společností a znamenalo zlom v boji proti mafii, která byla na počátku 90. let 20. století přesvědčena o své beztrestnosti a mocenské autoritě.

Čtěte také

Jak řekl Grasso v rozhovoru, časy se mění a vznikají pozitivní aktivity některých občanských sdružení nesoucích například název „Sbohem výpalné“. Tato sdružení nabádají občany, aby chodili nakupovat pouze do obchodů, jež mafii neplatí výpalné.

Existuje tato subkultura také na českém území? Podle hostů pořadu se u nás jedná spíše o lobbismus a korupci, než o mafii. Skutečná mafie potřebuje prostředí, jehož kulturní a historické zvyklosti jí umožní vládnout namísto státních institucí a represivních orgánů.

autor: Michaela Krčmová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.