Hana Slavíková: Franz Cap

30. červenec 2019

Průvodce životem a dílem Františka Čápa, českého režiséra, který emigroval v roce 1949, když ho obvinili z urážky dělnické poroty na prvním filmovém festivalu ve Zlíně.

Čáp začal točit na konci 30. let minulého století. Dokázal uspět na světoznámých filmových festivalech, ale koncem července 1948 se na I. filmovém festivalu ve Zlíně dostal kvůli filmu Bílá tma do konfliktu s dělnickou kulturní komisí. Přestože film nakonec získal několik ocenění, režiséra obvinili z urážky dělnické poroty.

V roce 1949 se Čáp rozhodl emigrovat do Německa. Jeho filmová a televizní díla se uplatnila v široké mezinárodní distribuci, ale v Čechách ho skoro nikdo neznal.

Ve 40. letech natočil řadu výrazných snímků – například Babička nebo Noční motýl. Právě za tento film dostal cenu na Bienále v Benátkách roku 1941, o pět let později dostal cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes za film Bez křídel.

Po emigraci točil mimo jiné ve vybombardovaném Berlíně, v troskách Říšského sněmu, nebo s tehdejší italskou superstar Marcellem Mastroiannim na jaderském pobřeží.

Silnou vazbu získal na Slovinsko, kde se stal zakladatelem tamní kinematografie, ale působil také v izraelském Tel Avivu.

Desetidílnou četbu pro rozhlas připravila autorka Hana Slavíková. Dramaturgie Alena Blažejovská. V režii Lukáše Kopeckého účinkují Eva Novotná a Vladimír Krátký.

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.