Hádanky Panny z Deštné

3. červenec 2011

Květy, které se bez škrtnutí sirky proměnily v plameny. Tajemná trojice mužů s erbem, který dodnes heraldici neurčili. Bezejmenná žena, která darovala kapli obraz a zmizela v dějinách. To jsou jen některé z hádanek, které propojuje Assumpta z Deštné.

V seriálu Příběhy (v) umění jsme si už několikrát názorně ukázaly fakt, že středověké obrazy bývají často zahaleny rozličnými mýty a hypotézami. Pro konkrétní data mnohdy nemáme kam jít, protože písemné prameny neexistují. Assumpta z Deštné ovšem nabízí i řadu hádanek navíc, jak v seriálu prozradila kurátorka Národní galerie Štěpánka Chlumská:

Jde o dílo, které pochází z doby kolem roku 1450, často bývá považováno za jedno z prvních malířských děl bohemikální provenience, u něhož jednoznačně převládá směřování k pozněgotickému stylu. Na první pohled upoutá kvalitou malířského provedení, ale může zaujmout i řadou dalších detailů. Jednou z mnoha hádanek jsou pro odborníky klečící donátoři, kteří u sebe sice mají namalovaný erb, ale ten je pro heraldiky neznámý.

Další z obrazových hádanek najdete v keři za Pannou Marií, který je jasným důkazem toho, že nemůžeme všechny symboly dávných děl správně interpretovat bez znalosti dobových souvislostí. Kvůli svým červeným plaménkům, v nichž byly dříve nejčastěji spatřována kvítka (vyjma K. Chytila), byl keř obvykle interpretován jako odkaz na rajskou zahradu. Novější práce však obraz jednozančně interpretují v duchu středověkého typolgického paralelismu Starého a Nového zákona. Plaménky určují stromoví v pozadí Assumpty jako Mojžíšův ač hořící, přesto nespálený, keř, známý z Mojžíšova vidění na hoře Oreb ( Ex 12,13)

Osudy obrazu
Assumpta z Deštné se objevuje v roce 1811, kdy ji do kaple Jana Křtitele v malé obci na jindřichohradecku darovala dnes neznámá donátorka z Jindřichova Hradce. Do roku 1811 jsou osudy obrazu neznámé. V roce 1895 zakoupila dílo Společnost vlasteneckých přátel umění a Assumpta z Deštné se stala jednou z nejstarších součástí kolekce starého umění bohemikální provenience Národní galerie. Dílo je ve sbírkách více než 110 let, v posledních desetiletích však nebylo v péči restaurátorů, plánuje se proto komplexní průzkum a dokumentace této památky moderními metodami, které by napomohly zodpovězení otázek autorství skupiny převážně jihočeských deskových maleb, které jsou s Assumptou s Deštné dílensky spojovány.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.