Green Deal s válkou na Ukrajině nepočítal. Bez pesticidů v zemědělství se nyní neobejdeme, tvrdí Götzová z ministerstva zemědělství

27. červenec 2022

Česko pokládá evropské ambice stanovující o 50 procent méně pesticidů na unijních polích do roku 2030 za přehnané. Během svého předsednictví tak chce tempo snižování zpomalit. Důvodem je válka na Ukrajině a hrozící obilná krize. Plánované omezování totiž může ohrozit potravinou soběstačnost Evropy. Dají se pesticidy nahradit bezpečnými a udržitelnými alternativami? Není klimatická krize pro zajištění dostatku potravin větším rizikem?

Zpomalení tempa omezování využití pesticidů je jedna z priorit ministerstva zemědělství. „Rádi bychom otevřeli s Evropskou komisí a vůbec se všemi členskými státy debatu o tom, jak postupovat a jak přistupovat k přípravkům na ochranu rostlin udržitelně,“ uvádí Jitka Götzová, ředitelka odboru bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství.

Čtěte také

Plán ministerstva ovšem není definitivní. Pro určení dalšího postupu záleží zejména na objemu produkce na Ukrajině, která je významným dovozcem plodin. „Situace by se měla přehodnotit po letošní sklizni,“ doplňuje Götzová.

Už nyní je však jasné že letošní produkce obilovin bude ve srovnání s loňskou nižší. Hlavním důvodem jsou sucha dopadající na celou Evropu.

Tempo bychom neměli snižovat. Spíš bychom měli hledat řešení, která jsou výhodná jak pro člověka, tak pro přírodu.
Martin Rexa

„Myslet si, že dopady klimatické krize a ekologické krize můžeme odsunout a začít řešit později, je podle nás zrádné. To tempo bychom neměli snižovat, spíš bychom měli hledat řešení, která jsou výhodná jak pro člověka, tak pro přírodu,“ dodává Martin Rexa, koordinátor zemědělské kampaně hnutí DUHA.

Udržitelné používání pesticidů

Evropská unie proti dopadům klimatické krize uvedla plán Green Deal, jehož součástí je omezování využití pesticidů, ale například i boj se suchem. „Je potřeba si uvědomit, že Green Deal a všechny navazující strategie vznikaly v době, kdy o konfliktu na Ukrajině neměl nikdo ani tušení,“ popisuje Götzová.

Používání pesticidů již nyní podléhá přísným podmínkám a náročnému kontrolnímu systému. Plánovaná strategie Green Dealu si zároveň neklade za cíl používání přípravků zcela zakázat.

Pokud rostliny nebudeme ošetřovat vůbec, tak se vystavujeme tomu, že potraviny vlastně nebudeme mít.
Jitka Götzová

„Nezavrhujeme cíle Green Dealu, ale celá ta směrnice, která se teď v současné době přehodnocuje, je pro udržitelné používání pesticidů,“ dodává Götzová.

„Naším cílem není odstranit chemii. Spíš se můžeme bavit o tom, jak omezovat ty nejrizikovější pesticidy. Cíl je snížení o 50 procent, to není jenom 50 procent celkové spotřeby, ale 50 procent těch nejrizikovějších pesticidů,“ rozvádí Rexa.

Bez chemie nebudeme mít potraviny

Podle ministerstva zemědělství naopak hrozí potravinová krize v případě, že k omezení používání pesticidů dojde. „Používají se na ochranu rostlin cíleně,“ dodává Götzová.

Čtěte také

Kritéria pro zpracování rostlin v potravinářské výrobě jsou velmi přísná. Pokud jsou napadeny škůdci či chorobami, tak je není pro výrobu potravin možné použít. „Pokud rostliny nebudeme ošetřovat vůbec, tak se vystavujeme tomu, že potraviny vlastně nebudeme mít,“ líčí Götzová.

Při snaze o omezení používání přípravků pro ochranu rostlin je nezbytné vědět o jaký druh se jedná. Pesticidy totiž mají různý původ a tedy i vlastnosti. „Musíme rozlišovat, jestli jsou syntetické, které v prostředí zůstanou dlouhodobě, jak moc jsou toxické nebo jestli to jsou naopak přípravky na biologické bázi, které se v prostředí rozloží,“ popisuje Rexa.

Poslechněte si celé Pro a proti Karolíny Koubové.

Spustit audio

Související