Globální oteplení nechává ptáky o hladu

24. září 2010

Hmyz se přizpůsobuje globálnímu oteplení a začíná se množit časněji zjara. Dostává tak své ptačí nepřátele do potíží. Tažní ptáci řídí termín své migrace do letních hnízdišť podle délky dne. Přílet na hnízdiště časují na stále stejnou dobu a vrcholnou sezonu, kdy je hmyzu nadbytek, snadno propásnou.

Nizozemští zoologové zaznamenali další z nepříznivých dopadů globálního oteplení. Postihuje lejska černohlavého (Ficedula hypoleuca), tažného pěvce, který se živí především housenkami. Tým vedený Christianem Bothem z Nizozemského ekologického institutu v Heterenu sledoval v rozmezí let 1987 až 2003 populace lejsků černohlavých na deseti nizozemských lokalitách. Lejsků celkově ubylo, ale z některých oblastí tito ptáci zcela vymizeli. Both a jeho kolegové zjistili, že to souvisí s načasováním rozmnožovací sezony motýlů.

Lejskové černohlaví zimují v západní Africe, odkud se do Nizozemí vracejí obvykle během třetího dubnového týdne. Svůj odlet časují podle délky prodlužujících se jarních dní. Po návratu do Evropy si staví lejskové hnízdo, do kterého kladou v prvním květnovém týdnu čtyři až sedm vajíček. Z těch se po dvou týdnech líhnou mláďata. Původně přicházela na svět do plné housenkové sezony, kdy byl kolem hnízd dostatek potravy. To už však neplatí. Na některých lokalitách si motýli s kladením vajíček v důsledku teplejších jar pospíšili. Housenčí populace je nejhojnější počátkem května, kdy se malí lejskové ještě nestihli vyklubat. Z těchto lokalit lejskové za posledních 16 roků zcela zmizeli. V chladnějších lokalitách se housenčí sezona zdrží až do posledního květnového týdne a tam ji lejskové ještě aspoň zčásti stihnou. Jejich stavy tu klesly "jen" o pětinu.

Výsledky výzkumu publikované v prestižním vědeckém týdeníku Nature ukazují různou adaptační schopnost živočichů na globální oteplení. Motýli jsou s to zareagovat na časnější nástup jara. Dostávají se tím do zjevné výhody, protože se tak vyhnou hlavnímu náporu svých predátorů. Lejskové nejsou schopni na změnu klimatu reagovat. Odlet z Afriky jim diktuje délka dne. Také práci na hnízdě, kladení vajíček a jejich vývoj nemohou nijak urychlit. "Ptáci se míjejí s kořistí v čase, a to má pro ně fatální následky," shrnul výsledky svého výzkumu Christian Both v rozhovoru pro Nature.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.