Gita Zbavitelová: Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás upevňuje moc

12. únor 2022

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás dosáhl významného úspěchu, který může mít dopad na budoucnost všech Palestinců. Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), nejvyšší palestinský orgán, na jeho popud zvolila do nejvyšších funkcí čtyři jeho věrné loajalisty.

Dosavadní šéf Generálního úřadu palestinské samosprávy pro civilní záležitosti Husajn al-Šajch se stal generálním tajemníkem Výkonného výboru OOP místo Saíba Irikáta, který v roce 2020 zemřel na covid, a patrně převezme i jeho roli hlavního mírového vyjednavače. Al-Šajch je tak druhým nejvýše postaveným palestinským představitelem po Abbásovi a možná bude i jeho nástupcem.

Čtěte také

Muhammad Mustafa nahradil ve Výkonném výboru OOP Hanan Ašráwíovou, která z něj před dvěma lety vystoupila. Rúhí Fattúh byl zvolen předsedou Palestinské národní rady, legislativního orgánu OOP, a Ramzí Chúrí povede Palestinský národní fond, jakési ministerstvo financí OOP.

Dosazení Abbásových lidí na nejdůležitější pozice přichází v době, kdy je předseda samosprávy terčem všeobecné kritiky, že snižuje vliv OOP, nerespektuje její rozhodnutí a odmítá se dělit o moc. Podle nespokojenců už postoj OOP neodráží názory většiny Palestinců. Proto také řada palestinských skupin, které jsou součástí tohoto zastřešujícího orgánu, zasedání bojkotovala a zvolení Abbásových stoupenců odsoudila.

OOP stagnuje a nevyvíjí se

Čtěte také

Šestaosmdesátiletý Abbás je čím dál autokratičtějším vládcem. Jeho samospráva je obviňována z porušování lidských a občanských práv, cenzury tisku, pronásledování odpůrců a novinářů i z násilí. Její bezpečnostní složky zejména vloni brutálně rozháněly protesty proti Abbásovi a korupci v nejvyšších kruzích a zatýkaly a bily aktivisty. Nejméně dva Palestinci zemřeli.

Zvolení dlouholetých Abbásových spolupracovníků upevňuje jeho kontrolu nad OOP. Abbásova moc je neomezená – je předsedou samosprávy, OOP i své strany Fatah.

Pokud ho al-Šajch nahradí, bude pokračovat v jeho politice vůči Izraeli. Přestože pro Izrael patří k nejpřijatelnějším Abbásovým nástupcům, nemůžeme od něj čekat větší ochotu k nějakému kompromisu, který by znamenal pokrok v řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

Čtěte také

Žádné umírněnější a vstřícnější síly ale mezi Palestinci v podstatě neexistují a naopak přibývá radikálů, kteří požadují ještě tvrdší postoj, nebo dokonce ozbrojený boj. Abbás je pro ně příliš mírný. Jeho odstoupení z funkce předsedy samosprávy, kterou zastává od roku 2005, z toho posledních 13 let bez mandátu, si dnes přeje na 80 procent Palestinců.

Jeho odpůrci tvrdí, že OOP stagnuje a nevyvíjí se. Vznikla v roce 1964 a od té doby se nikam neposunula. Požaduje totéž co před padesáti lety, tedy palestinský stát s hranicemi z roku 1967 a východním Jeruzalémem jako hlavním městem a návrat palestinských uprchlíků, a nikdy neprojevila ochotu k sebemenšímu ústupku.

Kromě al-Šajcha by byl pro Izrael vítaným kandidátem na předsedu samosprávy ještě jeden Abbásův souputník – šéf palestinské zpravodajské služby Madžíd Farádž. Oba s Izraelem těsně spolupracují a izraelské bezpečnostní složky se s nimi vždycky dokážou dohodnout.

Čtěte také

Oba také doprovázeli Mahmúda Abbáse při prosincové návštěvě izraelského ministra obrany Bennyho Gance u něj doma v Roš ha-Ajin a setkali se i s izraelským ministrem zahraničí Jairem Lapidem. Velká část Palestinců ale kvůli spolupráci s Izraelem považuje oba tyto palestinské představitele za kolaboranty, takže jsou velmi neoblíbení.

Přestože je Mahmúd Abbás vážně nemocný, nikdy nejmenoval oficiálního nástupce. Dosazení jeho důvěryhodných spolupracovníků do nejvyšších pozic OOP má zabránit posílení jeho odpůrců, jako je Muhammad Dahlan, který dělá poradce korunnímu princi v Abú Dhabí, nebo populární vrah Izraelců Marwán Barghutí, který si v izraelském vězení odpykává pět doživotních trestů za teroristické činy. Oba jsou mezi Palestinci mnohem oblíbenější než Abbás. Ten proto ani nechce uspořádat volby, protože by je on ani jeho strana Fatah nevyhráli. Palestinci volby neměli už patnáct let, a když je Abbás vyhlásil vloni, nakonec je jako už několikrát předtím zrušil.

Gita Zbavitelová

Al-Šajch ovšem nemá nástupnictví jisté, a dokonce ani vlastní život. O funkci palestinského vůdce usiluje celá řada politiků a stupňuje se vnitropalestinský boj i násilí. Abbásovi odpůrci hromadí zbraně a chystají se na otevřený střet. Některým uprchlickým táborům už dnes vládnou nejrůznější místní klany a bezpečnostní složky samosprávy do nich raději nevstupují, protože jim tam hrozí smrt. Palestinští analytici jsou přesvědčeni, že po Abbásově smrti vypukne občanská válka. Podle izraelských zpravodajských služeb převádějí Abbásovi stoupenci svůj majetek do Evropy a Ameriky, aby měli kam utéct. Pokud boj mezi jednotlivými frakcemi vypukne – a to je pravděpodobné –, určitě nevyhraje ta nejmírnější, ale nějaká s radikálním a odmítavým postojem vůči Izraeli i míru. Anebo teroristický Hamás, který chce Západní břeh ovládnout stejně jako v roce 2007 Pásmo Gazy.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.