Gita Zbavitelová: Obžalovaný izraelský expremiér Netanjahu jedná o přiznání viny

19. leden 2022

V soudním procesu s bývalým izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem došlo k nečekanému zvratu. Po dlouholetém odmítání viny a tvrzení, že jeho trestní stíhání je honem na čarodějnice s cílem odstranit ho z politiky, začal Netanjahu vyjednávat o částečném přiznání viny výměnou za nižší trest. Soudní dohodu mu nabídl nejvyšší státní zástupce Avichaj Mandelblit.

Netanjahu byl obžalován v roce 2019 a jeho probíhající soudní proces se týká tří vzájemně provázaných případů. V prvním měl získat statisíce dolarů ve formě luxusních darů od bohatých známých.

Čtěte také

V druhém měl za méně kritické zpravodajství jednoho vlivného deníku o sobě a své rodině slibovat jeho majiteli, že prosadí zákon, který oslabí jeho hlavního konkurenta.

A v posledním případu údajně sliboval nezákonné obchodní výhody vlastníkovi telekomunikační firmy za pozitivní zpravodajství o Netanjahuovi na serveru, který tento muž rovněž vlastní.

Netanjahu všechny body obžaloby vždycky odmítal a trval na své nevině.

Soudní proces začal v květnu 2020 a vypovídal už i korunní svědek obžaloby, bývalý Netanjahuův důvěrník Nir Hefec – v neprospěch někdejšího premiéra i jeho rodiny. Netanjahuovy naděje, že bude očištěn a osvobozen, se tak v podstatě rozplynuly.

Názory na možnost odsoudit Netanjahua za podplácení se zatím různí, ale v případu přijímání nezákonných darů je skoro jistý verdikt „vinen“. Pokud by padl, šel by někdejší premiér nejspíš do vězení a po odpykání trestu by se nesměl sedm let vrátit do veřejného života.

Přiznání „morální zavrženíhodnosti“

A tak projevil ochotu uvažovat o částečném přiznání viny – k nelibosti svých fanoušků skálopevně přesvědčených o jeho nevině. Dokonce pro něj uspořádali finanční sbírku, která má pokrýt náklady na soudní proces, a hned první den vybrali skoro 840 tisíc dolarů. Netanjahu přitom patří k nejbohatším Izraelcům; časopis Forbes v roce 2019 jeho majetek odhadl na skoro 14 milionů dolarů. 

Čtěte také

Kdyby Netanjahu dohodu přijal, vyhnul by se trestu vězení. Přiznal by, že se dopustil podvodu a zneužil důvěru veřejnosti v případech přijímání darů a slibování výhod za pozitivní zpravodajství, ale vymazalo by se obvinění z uplácení a byl by stažen celý případ nabídky oslabení novinového konkurenta za lichotivé zprávy v deníku. Netanjahu by byl odsouzen jen k několika měsícům veřejných prací a pokutě.

Netanjahuova manželka, která má v rodině hlavní slovo, s jednáním o přiznání viny nesouhlasila, protože podle ní „není důvod, aby manžel odcházel z politiky“. Netanjahuovi právníci však přemýšlejí realističtěji; dohodu o přiznání viny doporučili a začali o ní se státním zastupitelstvím jednat.

Není však jisté, zda se dohoda o přiznání viny podaří. Nejvyššímu státnímu zástupci Mandelblitovi končí 1. února mandát a podle zasvěcených zdrojů se dohodu do té doby stěží podaří vyjednat, protože mezi oběma stranami panují příliš velké názorové rozdíly na to, co by měla a nesměla obsahovat.

Netanjahu by kromě přiznání podvodů a zneužití důvěry musel rovněž souhlasit s prohlášením, že jeho chování bylo „mravně zavrženíhodné“, a to by ho na sedm let vyřadilo z veřejného života stejně jako trest vězení.

Čtěte také

Tato podmínka pro něj představuje největší problém – je mu 72 let a nechce se vzdát možnosti znovu kandidovat na premiéra. Je údajně ochoten doznat se jen k takovým přečinům, které ho z politiky nevyřadí. Někteří žalobci rovněž požadují, aby se oficiálně omluvil za útoky na policisty a prokurátory, které obviňoval z předpojatosti. A i kdyby Netanjahu přistoupil na všechno, musí výslednou dohodu o přiznání viny ještě schválit soud.  

Už jen to, že Netanjahu o částečném přiznání viny uvažuje, bylo až do víkendu zcela nemyslitelné. Proces se však pro něj nevyvíjí dobře; mohl by pokračovat ještě několik let a hrozí mu až deset let vězení. Pokud by byl odsouzen, jistě by se odvolal, a kdyby nevyhrál, nastoupil by nepodmíněný trest až někdy po pětasedmdesátce a po jeho odpykání by se stejně nesměl sedm let vrátit do veřejného života. Několik měsíců veřejných prací a sedm roků mimo politiku jsou rozhodně lepší vyhlídka.

Gita Zbavitelová

Podle nejnovějšího průzkumu tří televizních stanic nadpoloviční většina Izraelců s dohodou nesouhlasí a přeje si, aby soudní proces pokračoval až do konce. Obvinění jsou výsledkem mnoha let vyšetřování a jsou velmi závažná.

Mandelblit údajně na přiznání „morální zavrženíhodnosti“ Netanjahuova chování trvá. Kdyby s ním bývalý premiér nakonec souhlasil, byl by to obrovský kotrmelec.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.