Gita Zbavitelová: Na palestinských územích může podle expertů vypuknout třetí intifáda

11. září 2022

Izraelská armáda provádí od jara téměř každodenní bezpečnostní operace v palestinských městech na Západním břehu, a čím déle pokračují, tím víc sílí i ozbrojený odpor Palestinců. Zásahy začaly po vlně teroristických útoků, které si vyžádaly devatenáct mrtvých Izraelců. Teď ale řada bezpečnostních představitelů varuje, že může vypuknout třetí intifáda.

Střety vojáků s ozbrojenci zejména na severu palestinských území v Dženínu a Náblusu jsou nebývale prudké. Palestinci útočí střelbou, kamením a zápalnými láhvemi, jakmile vojáci do nějakého města vkročí, a skoro denně napadají i jejich pozice, kontrolní stanoviště i místní civilisty.

Čtěte také

Speciální jednotky už při operacích zabily 91 Palestinců a dalších více než 1500 podezřelých z terorismu zadržely. Rekordních 600 Palestinců je v administrativní vazbě, tedy v preventivním vězení kvůli důvodnému, ale neprokazatelnému podezření z terorismu.

Bezpečnostní složky zmařily stovky pokusů o střelbu, únosy, a dokonce i sebevražedné atentáty. Ve čtvrtek zadržely v Jaffě Palestince s výbušninami těsně před spácháním teroristického útoku. Podle bezpečnostní služby Šin Bet došlo jen v srpnu k 172 útokům na izraelské cíle, o třetinu víc než v červenci. Vojáci také při zásazích zabavují obrovské množství střelných zbraní.

Čtěte také

Většina útočníků patří k teroristickým skupinám Hamás a Islámský džihád, ale i k hnutí Fatah předsedy samosprávy Mahmúda Abbáse. V mnoha případech jde však o nezávislé mladíky zklamané situací Palestinců a nedostatkem vyhlídek do budoucna. Samospráva, která je zodpovědná za klid a pořádek na svém území, se ale bojí proti ozbrojencům zasahovat, a někteří příslušníci jejích bezpečnostních složek se dokonce útoků na vojáky účastní.

Přibývá také teroristů nového typu. Podle izraelského experta na arabskou problematiku a novináře Aviho Issacharofa, spoluautora známého seriálu Fauda, vyvolávají konflikty, urputně bojují a touží po publicitě. Někteří jsou také aktivní na sociálních sítích, při útocích se nechávají natáčet a nahrávky zveřejňují.

Vyvození odpovědnosti

Chuť k boji přiživilo i pondělní oznámení izraelské armády, že palestinsko-americkou novinářku Širín abú Achlech v květnu „s vysokou pravděpodobností“ omylem zastřelil izraelský voják. Nebude ale trestně stíhán, protože šlo o neúmyslné zabití. Tento výsledek několikaměsíčního vyšetřování armády však Palestincům nestačí. Dožadují se „vyvození odpovědnosti“ a chtějí Izrael žalovat u Mezinárodního trestního soudu.

Čtěte také

Ve středu vyzvaly k zesílení útoků na vojáky i osadníky Hamás, Islámský džihád, Výbory lidového odporu a marxisticko-leninská teroristická skupina Demokratická fronta pro osvobození Palestiny. Hamás posílá z Pásma Gazy peníze na Západní břeh a pomáhá tam organizovat a verbovat útočníky.

Gita Zbavitelová

K důvodům rostoucího násilí patří i mocenský boj o palestinské vedení před odchodem 86letého Mahmúda Abbáse. O moc usilují nejméně tři skupiny a všechny mají stoupence s množstvím zbraní. Jak říká novinář Issacharof, až Abbás zemře nebo odstoupí, vypuknou bezprecedentní násilnosti; opravdová „fauda“, chaos.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio