Gita Zbavitelová: Byl Arafat otráven?

20. březen 2015

Palestinci se tento týden dozvěděli smutnou zprávu – jejich milovaného vůdce Jásira Arafata neotrávilo radioaktivní polonium podané rukou izraelských vrahů, jak o tom byli přesvědčeni společně s jeho vdovou. Právě takové polonium zabilo v roce 2006 ruského špiona Alexandra Litviněnka v Londýně.

Arafat zemřel v pařížské vojenské nemocnici v listopadu 2004, která však na žádost vdovy nikdy neuvedla příčinu úmrtí ani neprovedla pitvu. Teprve osm let potom přišla katarská televize Al-Džazíra s obviněním z otravy poloniem-210.

Podle tvůrců dokumentárního filmu našli švýcarští vědci zbytky polonia na Arafatových šatech, které jim půjčila jeho manželka Suha. Ta toto zjištění označila za „zločin století“ a podala ve Francii žalobu na neznámého pachatele.

Obvinění se okamžitě chytila i palestinská samospráva, která prohlásila, že „vždycky věděla, že Arafata otrávil Izrael“. Jeden její představitel konstatoval, že „není jediný palestinský vůdce, kterého Izrael nezabil“, a jiný upřesnil, že „Židé přece otrávili i proroka Mohameda“.

Čtěte také

A tak samospráva rozbořila honosné a nákladné Arafatovo mauzoleum v Ramalláhu, dala exhumovat jeho ostatky a odebrala vzorky kostní dřeně. Pak o jejich analýzu požádala hned tři mezinárodní týmy – ruský, švýcarský a francouzský.

Logo

Izrael nařčení vždycky odmítal s tím, že neměl důvod Arafata likvidovat. Palestinský předák byl izolován ve svém sídle v Ramalláhu, duševně nebyl příliš při síle a na palestinské dění měl tou dobou už jen minimální vliv.

Odborníci na radioaktivitu navíc připomínali, že poločas rozpadu polonia-210 je 138 dní, a jeho zbytky tak jde těžko najít po osmi letech. A kdyby se skutečně nacházely na Arafatových oděvech, jak tvrdila Suha, musela by být otrávena i ona.

Trvalo rok, než výsledky zveřejnili Rusové – žádné stopy po poloniu nenašli a další testy neplánovali. Arafat podle nich zemřel přirozenou smrtí.

Novou naději dodala Palestincům koncem roku 2013 zpráva švýcarské laboratoře v Lausanne, která přítomnost polonia ve vzorcích DNA připustila, ale odmítla z toho vyvodit, že Arafata zabilo. Podle ní byly testy nejednoznačné.

Čtěte také

Tento týden dospěl ke konečnému závěru i francouzský tým – zcela vyloučil, že Jásir Arafat zemřel na otravu. Vyšetřovatelé nezjistili žádné náznaky, že by jeho smrt neměla přirozenou příčinu, a stopy polonia v Arafatových kostech přičetli výskytu radonu v jeho hrobce.

Logo

Palestinci ani Suha Arafatová tak už pro své tvrzení nemají odbornou oporu. To ovšem neznamená, že hluboce zakořeněný názor, že Arafata zlikvidoval Izrael, nebude přežívat dál.

Izraelci se domnívají, že zemřel na AIDS. Jestli je to pravda, nebyla to smrt hodná zbožňovaného vůdce, zatímco vražda z rukou nepřítele vypadala mnohem lépe.

Palestinci pro jistotu vytvořili vlastní vyšetřovací komisi, která letos v únoru oznámila, že už ví, kdo Arafata zabil – Izrael. Jen ještě nezná konkrétního pachatele a dál po něm pátrá.

Výsledky mezinárodních týmů však možná utvrdí Suhu Arafatovou v jejím původním přesvědčení, že manžela zavraždili představitelé palestinské samosprávy, kteří s ní vedou dlouhodobý spor o to, kam zmizely miliony dolarů z Arafatových bankovních kont.

autor: gzb
Spustit audio