Futuristická olympiáda v Tokiu 2020

12. červen 2016

Olympijské hry byly v minulosti často příležitostí k uvádění řady zajímavých technologických novinek do praxe. Letní olympiáda v Tokiu 2020 bude v tomto ohledu zřejmě také patřit ke špičce.

Japonsko se při této příležitosti bude chtít opět představit jako přední světový technologický inovátor a Letní olympijské hry v roce 2020 budou v tomto smyslu sloužit jako jeho výkladní skříň. Především, návštěvníky olympiády v Tokiu budou všude doprovázet roboti.

Roboti budou návštěvníkům pomáhat s překlady, budou jim radit s dopravou a budou jim i obecně poskytovat různé informace. Robotičtí pomocníci budou mít dokonce vlastní “vesničku”, ve které budou soustředěni a která bude zěsně souviset s Olympijskou vesničkou pro lidské účastníky a hosty. Japonsko dokonce vidí robotickou vesničku a neustálou asistenci robotů na olympiádě jako předobraz budoucího každodenního života.

Firma Fujitsu při této příležitosti dokonce vyvíjí robotického sudího pro sportovní soutěže. “Robosudí” bude vybaven soustavou 3D laserových senzorů, které budou přesně sledovat polohy a pohyby závodníků. Závodníci přitom nebudou muset na svém těle nosit nic speciálního.

Pro velkou část návštěvníků budou také k dispozici nástroje pro okamžitý překlad mezi mnoha jazyky. Jedním z nich by měla být např. aplikace VoiceTra, která bude podporovat nejméně 27 jazyků. Firma Panasonic navíc připravuje malý přenosný přístroj, který zvládne okamžitý překlad mezi 10 jazyky. K dispozici také bude aplikace pro mobily, která umožní skenovat japonské znaky a okamžitě je přeloží do dalších jazyků, podobně jako online aplikace Google Translate.

V okolí olympijských stadionů budou pendlovat a hráče a turisty převážet autonomní robotické taxíky. Měly by jich zde být tisíce. Na jejich vývoji spolupracují firma ZMP, vyrábějící roboty, a softwarový producent DeNa. Uživatelé si je budou moci zavolat pomocí online aplikace, třeba z mobilu.

Vedení firmy Robot Taxi

Již dnes probíhají zkoušky podobného systému Robot Taxi, který je k dispozici pro některé obyvatele Tokia. Příslušné zákony, regulující provoz robotických taxíků, by měly být schváleny v roce 2017 a také firmy Toyota a Nissan pracují na vývoji aut s jistými prvky autonomie.

Dále, japonská státní televize NHK plánuje snímat a vysílat tokijské olympijské hry regulérně v rozlišení 8K UHD (7680 × 4320 pixelů). Již před rokem 2020 by totiž měly být minimálně v Japonsku v běžném prodeji televize s tímto rozlišením. Ve stejném rozlišení budou pokusně vysílány již některé události letošních olympijských her v Riu.

Další technologické změny se budou týkat dopravy, komunikací a přechodu na ekologicky přívětivá paliva. Několik japonských leteckých a autobusových společností chce postupně přejít na biopaliva produkovaná řasami.

Samotná Olympijská vesnička a část přilehlé dopravy by měly být poháněny vodíkem, prostřednictvím palivových článků. Kolem roku 2020 by také měl začít v okolí Tokia operovat na pravidelné bázi vlak na magnetickém polštáři. Ve stejné oblasti by také měla začít běžně fungovat bezdrátová mobilní síť páté generace (5G), budovaná nyní firmami DoCoMo a Nokia a umožňujicí vysoké datové rychlosti na úrovni 2 gigabitů za sekundu.

A o umělém barevném meteorickém dešti, plánovaném jako součást slavnostního ohňostroje během zahájení olympiády, jsme se již v rámci Leonarda zmínili.

Zdroje: Futurism 1, Futurism 2, Quartz

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio