František Fajtl: Velel jsem stíhačům

14. říjen 2018

Kniha známého válečného pilota Františka Fajtla nese název Velel jsem stíhačům a autor zde zasvěceně zachytil osud svého kolegy a kamaráda letce – pilota Karla Mrázka.

Vycházel nejen z autentického Mrázkova deníku, ale také z vlastní bohaté zkušenosti pilota RAF (Britského královského letectva).

Přestože každý lidský osud je jistě jedinečný, Františka Fajtla i Karla Mrázka spojovalo mnohé – oba byli ve třicátých letech 20. století důstojníky Československé armády, po okupaci státu oba uprchli přes Polsko a severní Afriku do Francie a později do bojující Anglie. Tady získali zkušenosti v letecké bitvě o Británii a několikaleté službě v řadách RAF.

Po návratu do vlasti je čekal hořký osud vojáků „zápaďáků“, perzekuce a opovržení… Teprve po roce 1989 byli tito a mnozí další novodobí rytíři a bojovníci za svobodu po právu oceněni a jejich osudy se staly známějšími.

Budiž i naše četba vzpomínkou a poctou nejen Karlu Mrázkovi, Františku Fajtlovi, ale všem statečným mužům, těmto našim „nebeským jezdcům“.

Pro rozhlas připravil a režii má Luboš Koníř. Účinkuje Jiří Ornest. Technická spolupráce Pavel Schober. Četba vznikla v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu v roce 2009.

Spustit audio