Francie chce omezit sdílení fotografií dětí jejich rodiči na internetu. Do parlamentu doputoval návrh zákona, který se nyní bude projednávat

10. březen 2023

Francouzští zákonodárci projednávají návrh zákona, který by měl ochránit děti před rodiči, kteří na internetu sdílejí příliš mnoho jejich fotografií. O návrhu napsal francouzský deník Le Monde. Zákon má zahrnout ochranu soukromí dítěte mezi povinnosti rodičů. Potomci by zároveň měli mít právo do zveřejňování svých snímků mluvit, a to na úrovni, kterou umožňuje jejich věk a zralost.

Čtěte také

Zákon má především děti uchránit před praxí, které se říká sharenting. Jde o kombinaci anglických slov share, tedy sdílet, a parents, tedy rodiče, která popisuje praxi, kdy rodiče na internetu sdílejí třeba i citlivé fotky svých dětí.

Návrh počítá i s tím, že kdyby se rodiče nedokázali na publikování fotek shodnout, mohl by soud například jednomu z nich zveřejňování snímků bez svolení toho druhého zakázat. V extrémním případě by o práva na sdílení fotek mohli přijít oba rodiče.

Záměrně se připravujeme o své soukromí

Francouzské zákony a přístup k pravidlům týkajícím se internetu je v řadě věcí odlišný od zbytku EU a je také dost odlišný od přístupu, na který jsme zvyklí z ČR. Nicméně o tzv. sharentingu, tedy o tom, že rodiče často sdílejí na sociálních sítích fotky svých dětí, ze kterých by samotné děti například za 15 let nemusely být moc šťastné, se ví už poměrně delší dobu.

Podle Petra Koubského, redaktora Deníku N, jde ale o návrh zákona, který bude mít rozhodně své argumenty pro a proti.

Čtěte také

„Toto je přesně situace, kdy člověk přemýšlí, jestli je to velice rozumná a uvážlivá věc, anebo úplná pitomost. Byl bych radši, kdyby to byla úplná pitomost. To znamená, aby takový zákon nebyl potřeba a lidé měli dostatek rozumu, aby se svým soukromím a soukromím svých dětí tímto způsobem nehazardovali,“ říká Koubský, který ale zároveň dodává, že dnes existují různí lidé a různí rodiče, kvůli kterým musí stát právě takto zasáhnout.

„Hloupé je, že tyto věci mají tendenci se občas vymknout z rukou a potom začít postihovat nejenom toho, kdo se chová extrémně, ale hlava nehlava úplně každého. Takže někdo přepečlivý potom může kontrolovat běžné fotky z dovolené a projíždět je filtrem takových zákonů. A to je argument proti, že by to být nemělo. Toto je jedna z mnoha situací, kde se dají dlouho snášet argumenty na obou stranách,“ vysvětluje.

Vybíráme si kratší cestu do problémů?

Podle Koubského ale z obecného hlediska je sharenting skutečný problém a lze na něj nahlížet ze dvou úrovní. První z nich je bezprostřední, která se netýká dětí v dospělosti, ale ihned po zveřejnění fotografie, kdy to může být nevhodné a dítě se může stát terčem vydírání či pedofilů apod. Druhou úrovní je dopad na děti po letech.

Měli bychom se zamyslet, zdali nedostatky sociálních sítí nepřevažují nad přínosy.
Petr Koubský

„Dokud jsou tyto fotky v rodinném albu, což vždy bývaly, tak to se dá zaklapnout a strčit do šuplíku. Když jsou ale vystaveny zcela veřejně, tak je to jiná situace. To, co doopravdy potřebujeme, je neustále připomínat, že sociální sítě jsou veřejný prostor dostupný komukoliv. Ne jenom těm několika lidem, se kterými ty fotky opravdu chceme sdílet. Existují však technické možnosti, jak zařídit, aby to bylo dostupné jen několika lidem. Učme se, jak vypadají, rozlišujme to a využívejme je,“ míní.

Čtěte také

Sociální sítě ovšem nejsou neprolomitelné a existuje mnoho příkladů, kdy sice něco vypadalo, že se sdílí jenom s nějakým omezeným okruhem lidí v rámci rodiny nebo v rámci přátel, a nakonec se ukázalo, že dané fotky stejně unikly na internet. Proto je podle Koubského dobré mít na paměti, že digitální prostor nebude nikdy soukromý, ačkoliv to sociální sítě mohou svým uživatelům nabízet.

„I když se s tím zachází v mezích možností odpovědně, tak tam pořád není stoprocentní záruka. Ale když se to ani nedělá, tak je to přímější a kratší cesta do problémů. K čemu mi ty sociální sítě jsou? To je otázka, kterou bychom si vážně měli položit a zamyslet se nad ní, jestli je to až tak automatické, že je potřebujeme a chceme. A jestli tento způsob sdílení je žádoucí, nutný, a zdali jejich nedostatky nepřevažují nad přínosy,“ dodává.

Poslechněte si celý pořad Online Plus Davida Slížka v audiozáznamu. Dále se dozvíte, proč je aplikace TikTok bezpečnostní hrozbou, jak kvůli novému zákonu ukončilo svoji činnost pirátské úložiště Hellspy a o prvních volbách, které většinově proběhly online.

autoři: David Slížek , vkry
Spustit audio

Související